Film

Everest 3D uitverkocht

Maandag 14 december 2015, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Dinsdag 15 december 2015, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Woensdag 16 december 2015, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Baltasar Kormákur, VS 2014
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands

Everest van de IJslandse regisseur Baltasar Kormákur brengt in 3D een rampzalig verlopen beklimming van de hoogste bergpiek ter wereld in beeld. Die kostte in 1996 aan acht mensen het leven.

Vijf daarvan worden in dit avontuurlijke drama geportretteerd, naast de gelukkigen die deze tragedie wel overleefden en soms ook geliefden die treurend achterbleven. Onder de cliënten van Rob Hall ( Jason Clarke)bevinden zich dat jaar een uit Texas afkomstige arts, een idealistische postbode, de Amerikaanse journalist Jon Krakauer en een Japanse klimster die al eerder zes andere hoge pieken bedwong. Als bij aankomst in het basiskamp blijkt dat er nog veel meer mensen naar de top willen, besluit expeditieleider Hall samen te werken met zijn collega-gids Scott Fischer (Jake Gyllenhaal).

Ondanks het ensemble-karakter van de film, ligt de focus vooral op Rob Hall. Hij haalt met een aantal klimmers de top, maar strandt – mede door een verkeerde beslissing - tijdens de afdaling. Net als een aantal andere klimmers wordt hij vervolgens op dodelijke hoogte door onverwacht noodweer getroffen.

Redding is daardoor niet mogelijk, radiocontact is er af en toe wel. 

Kormákur brengt de ontberingen en de onherbergzame schoonheid van de Himalaya pakkend in beeld zonder dat hij van Everest een bewegend plaatjesboek maakt. Het prachtige natuurlijke decor en de mogelijkheden die 3D biedt, dienen in zijn film vrijwel steeds het verhaal. Een verhaal, waarin de berg onverbiddelijk het laatste woord heeft.


Studenten 4,00 euro | anderen 8,00 euro

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x