Film

De Veroordeling

Geregisseerd door Sander Burger
Maandag 7 februari 2022, 19:30 - 21:45
Dinsdag 8 februari 2022, 19:30 - 21:45
Woensdag 9 februari 2022, 19:30 - 21:45
Filmhuis De Zwarte Doos
Prijs: € 4,00 incl. btw (Student) € 8,00 incl. btw (Anderen)

Televisiejournalist Bas Haan creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen.

Nederlands. Geen ondertiteling!

Let op! In verband met de huidige corona maatregelen zal deze film starten om 19.30.
Door deze aanpassing kunnen we ondanks de verplichte sluiting om 22.00 films vertonen in de Zwarte Doos.

De veroordeling is een Nederlandse film uit 2021 gebaseerd op een boek van journalist Bas Haan over de Deventer moordzaak en de behandeling hiervan in de Nederlandse media. Weinig rechtszaken in Nederland kregen zoveel media-aandacht als de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De film draait mede om het belang van gedegen waarheidsvinding tegenover vage rondgepompte theorieën. En over hoe onrechtvaardig de wereld eruit zou zien als de mensen die het meeste geluid produceren automatisch gelijk zouden krijgen. In tijden van corona is deze film daardoor extra relevant.

Journalist Bas Haan is in eerste instantie overtuigd van de onschuld van de fiscaal-juridisch adviseur Ernest Louwes. Succesvol stelt Haan de aanvankelijke bewijsvoering aan de kaak. Maar als Louwes alsnog wordt veroordeeld op basis van DNA-bewijs, gaat mediapersoonlijkheid Maurice de Hond zich vanaf 2005 met de zaak bemoeien en wijst via een breed uitgemeten media-offensief ‘klusjesman’ De Jong als alternatieve schuldige aan. Haan besluit uit te zoeken hoe de vork in de steel zit. Intussen is de Jongs leven door de aantijgingen van De Hond ernstig beschadigd. Hoe verdedig je je tegen zo'n mediamachine?

In de film zijn archiefbeelden verwerkt van de in 2021 vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries en van Maurice de Hond.

Awards
De film won het afgelopen jaar meerdere Gouden Kalveren waaronder Beste film, beste hoofdrol- en beste bijrol speelfilm en beste scenario.

Reviews
De veroordeling draait hoofdzakelijk om onderzoeksjournalistiek en om onrecht – en allebei die werelden komen gelukkig heel effectief tot leven, onder aanvoering van een uitstekende Fedja van Huêt (als Bas Haan). De filmkrant.

De veroordeling toont hoe de manipulatieve aandachttrekkerij van Maurice de Hond levens verwoest. Trouw.

Please note: This film is in Dutch and has no subtitles!

Ticketinfo
Deze film wordt vertoond in Filmhuis De Zwarte Doos. Het is nodig om vooraf online een kaartje te kopen via de zwarte "bestel" knop op deze pagina.

Let op: je kan alleen online een kaartje kopen; het is niet mogelijk om aan de balie met contant geld of een bankpas kaarten te kopen.
Meer algemene info over tickets, restitutiebeleid etc. vind je hier.

Arriveer a.u.b. op tijd
Vanwege de corona maatregelen duurt de kaart- en coronacontrole bij de entree wat langer dan normaal. Wij verzoeken je vriendelijk om daarom 15 minuten voor aanvang van de film aanwezig te zijn bij de balie op de eerste verdieping. Dit is om ervoor te zorgen dat de film op tijd begint en eindigt.

CoronaCheck
Om deze film bij te wonen, is het nodig dat je het volgende bij de ingang toont:

1. Een geldig toegangsbewijs.
2. Een COVID-certificaat (bewijs van vaccinatie, een negatieve testuitslag of bewijs
van herstel in de CoronaCheck app).
3. Jouw identiteitsbewijs.
4. Als je student bent: neem je studenten ID kaart mee.

Het COVID-certificaat en het toegangsbewijs worden boven bij de ingang van de filmzaal gecontroleerd.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x