Film

Dallas Buyers Club uitverkocht

Maandag 19 mei 2014, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Dinsdag 20 mei 2014, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Woensdag 21 mei 2014, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Jean-Marc Vallée, VS 2013
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands


Hij mag dan uitgemergeld op een ziekenhuisbed zitten, het weerhoudt cowboy Ron Woodroof er niet van om de vrouw in de witte jas naast zijn bed even verlekkerd van top tot teen op te nemen, en te complimenteren met haar schoenen.
Eens een 'ladies man' altijd een 'ladies man', vervelend hoestje of niet.
Het is precies op dat moment dat Woodroof te horen krijgt dat hij aids heeft, die vieze homoziekte waarover hij wel eens heeft gehoord op het nieuws. De dokter geeft hem nog een maand. 'We zijn verbaasd dat je nog leeft.'
Dat Woodroof een lul van een vent is, een homofobe seksist, is een van de grote pluspunten van Dallas Buyers Club, de eerste mainstream aidsfilm in twintig jaar. Hij is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een snuivende, zuipende, rondneukende heteroseksuele cowboy, die in 1985 het (toen nog) doodsvonnis 'aids' kreeg en het er niet bij liet zitten.
Acteur Matthew McConaughey mergelde zich uit voor de rol, maar maakt evenveel indruk met de gladde handigheid waarmee Woodroof alles regelt, van vrouwen tot medicijnen. Zijn overdadige zelfvertrouwen blijkt, eenmaal herwonnen, zijn reddingsboei. Daarbij is tegenspeler Jared Leto zeker zo interessant als de al even op eigenbelang gerichte flamboyante travestiet waarmee hij bevriend raakt.
Samen zetten ze een handeltje op, vooral ter verrijking en genezing van zichzelf - een lotgenoot die te weinig geld heeft wordt de deur gewezen - totdat Woodroof leert dat homoseksuelen best leuke mensen zijn en hij zich opwerpt als strijder tegen de farmaceutische industrie die aidspatiënten gebruikt als proefkonijnen waar geld aan te verdienen valt (bron: Floortje Smit, Volkskrant).

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x