Film

Cold War

Maandag 25 maart 2019, 20:00 - 21:30
Dinsdag 26 maart 2019, 20:00 - 21:30
Woensdag 27 maart 2019, 20:00 - 21:30
Filmhuis De Zwarte Doos
Prijs: € 3,50 incl. btw (Student) € 7,50 incl. btw (Anderen)
Reserveren via Natlab: 040-2946848

Cold War is een gepassioneerde liefdesgeschiedenis: het verhaal van twee mensen met een verschillende achtergrond en een verschillend temperament, tegen  het decor van de Koude oorlog. Pawlikowkski haalde zijn inspiratie uit de relatie van zijn ouders die veertig jaar lang kibbelend door Europa trokken

Pawel Pawlikowski, Polen 2018
Taal: Pools/Frans, Engels ondertiteld

Wiktor  is een pianist en arrangeur, een gereserveerde, zwijgzame overlever van Polens culturele elite. Hij krijgt in 1947 de artistieke leiding over folklore-ensemble Mazurek. We zien hem gehuchten afreizen, op zoek naar authentiek volksgeluid dat hij tot een zang-en-dansspektakel polijst: een visitekaartje van het stalinistische regime. Fakeklore, zoals dat nu heet, maar wel meeslepend mooi.

In het landhuis waar hij jong talent uit heel Polen traint, valt Wiktors oog direct op boerenmeisje Zula. Ze heeft niet de zuiverste stem, maar een fier, ongenaakbaar charisma. Zula groeit uit tot de prima donna van de Mazurek-groep, die het Oostblok verovert.

Terwijl Wiktor, een stiekeme jazzliefhebber, in stilte gruwt van de odes aan Stalin en de landbouw waartoe het regime hem dwingt, is Zula gelukkig met haar nieuwe status. Gewoon meebuigen, vindt ze, zelfs als ze over haar minnaar moet informeren. Wiktor wil weg, Zula wil blijven. Zo begint een knipperlichtrelatie aan beide zijden van het IJzeren Gordijn.

Dana Linssen in De Filmkrant: ‘Eigenlijk zou ik elk shot uit Cold War wel uit de film willen knippen om het aan de muur te hangen. ‘

NRC: ‘Elk shot van Cold War kan je inlijsten. De film danst door de geschiedenis.

Reservation: Natlab (040-2946848)
(When calling choose Plaza Futura at the selection menu)

Payment only by PIN (with Maestro, so not with Visa or Mastercard).

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x