Film

Chronicle uitverkocht

Maandag 17 september 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Dinsdag 18 september 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Woensdag 19 september 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Thriller
Josh Trank, UK, 2012
Taal:Engels – ondertiteling: Nederlands

Chronicle is een verrassend sterke en entertainende sciencefictionfilm die thuishoort in het zogeheten found footage-genre, waartoe ook 'The Blair Witch Project', 'REC', 'Cloverfield' en 'Paranormal Activity' behoren.

Drie jongeren, van wie een gewapend met digicamera, dalen halfdronken af in een geheimzinnige krater in het bos en treffen op het einde van een donkere gang een mysterieus iets aan. De volgende dag zijn de drie tieners veranderd: behalve flinke bloedneuzen hebben ze ook telekinetische krachten, een beetje zoals Magneto in 'X-Men'. In het begin gedragen Steve, Matt en Andrew zich als pubers die de mogelijkheden van een nieuw speeltje ontdekken. Maar dan merkt het trio dat ze door hard te trainen hun krachten sterker kunnen maken. Voor je het weet klieven ze als vogels door het luchtruim en staan ze football te spelen tussen de wolken.

Wat de eerste helft van 'Chronicle' geweldig maakt is het bijna tastbare plezier van de vrienden. Nog een goede vondst: doordat Andrew zijn digicamera geregeld hoog boven zijn hoofd laat dobberen, zien sommige shots er — heel uitzonderlijk voor een found footage-prent — echt fraai uit.

Maar 'Chronicle' gaat pas echt rocken wanneer Andrew, die thuis aldoor klappen krijgt, begint over te hellen naar de dark side of the force en de apex predator in zichzelf ontdekt. Wat van start gaat als een jolige kruising tussen 'X-Men' en 'Jackass', begint gaandeweg uit te groeien tot een spiksplinternieuwe en verrassend grimmige superheldenmythologie — 'X-Men' meets 'Lord of the Flies'.

Dit alles is het werk van twee twintigers: regisseur Josh Trank had hiervoor alleen enkele kortfilms op zijn naam staan, en scenarist Max Landis, zoon van de legendarische cineast John Landis, heeft ooit eens één episode van 'Masters of Horror' ingeblikt. Twee onmiskenbare talenten zijn opgestaan (bron: Humo)
 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x