Film

Carol uitverkocht

Maandag 4 april 2016, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Dinsdag 5 april 2016, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Woensdag 6 april 2016, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Filmhuis de Zwarte doos

Todd Hynes, UK 2015
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands

 

Het is begin jaren vijftig.  De moraal is strikt. Een relatie tussen vrouwen is verboden. De jonge fotografe Therese en de al wat oudere, getrouwde Carol vallen echter als  een blok voor elkaar.

Carol is een bewerking van de geruchtmakende roman The Price of Salt van Patricia Highsmith uit 1952.

Het geruchtmakende zat hem niet alleen in het feit dat The Price of Salt een liefdesverhaal tussen twee vrouwen beschrijft, maar ook dat het boek relatief goed afloopt. En dat was ongewoon voor gay fiction in die tijd, waarin personages steevast werden gestraft voor hun perverse, verboden liefde.

The Price of Salt was deels op eigen ervaringen gebaseerd. De jonge Patricia was eind jaren veertig verkoopster in een Amerikaans warenhuis en ontmoette daar op een dag een chique, wat oudere blonde vrouw die veel indruk op haar maakte. Voor het boek combineerde ze die ontmoeting met een relatie die ze eerder had gehad met een getrouwde aristocrate, die door hun geheime relatie de voogdij over haar dochtertje dreigde kwijt te raken.

Voor de verfilming van The Price of Salt bleef regisseur Todd Haynes (Far From Heaven, I’m Not There) heel dicht bij het boek. En alles klopt aan de film: de fantastische hoofdrolspeelsters Cate Blanchett en Rooney Mara, het subtiele, maar gewaagde scenario van Phyllis Nagy, en de zelfverzekerde regie van Haynes.

Op het filmfestival van Cannes, waar de film in mei 2015 in wereldpremière ging, werd Mara uitgeroepen tot beste actrice.

Studenten 3,50 | anderen betalen 7,50 euro

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x