Film

Carnage uitverkocht

Dinsdag 10 april 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Woensdag 11 april 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Roman Polanski,
Fr, Du, Pol 2011, 79 min
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands

Een film die zich in real time afspeelt binnen vier muren, laat dat maar aan Roman Polanski over. De Frans-Poolse regisseur heeft een voorliefde voor beklemmende locaties. In hun gevangenschap tonen zijn personages hun ware, getergde aard.

Het benauwde strijdtoneel in het komische drama Carnage is een chique appartement in New York. Hier wonen Penelope (Jodie Foster) en Michael (John C. Reilly), die bezoek krijgen van Nancy (Kate Winslet) en Alan (Christoph Waltz). De elfjarige zonen van beide stellen hebben gevochten, met bloedige gevolgen, en de ouders hebben besloten een gezamenlijke verklaring op te stellen om gedoe met de verzekering te voorkomen.
Het bezoek begint vluchtig en beleefd. Nancy en Alan houden de jassen aan en, vooruit, lusten nog wel een snel kopje koffie. Behalve over de ruzie wordt er oppervlakkig over kunst en politiek gesproken en al gauw wordt de sfeer vileiner. Er komt drank in het spel, er wordt een tafel ondergekotst en binnen anderhalf uur is de boel onherstelbaar ontploft.

Carnage is een demasqué van de Westerse beschaving – een flinterdun vernislaagje waar egoïsme, arrogantie, kleinzieligheid en wanhoop achter schuilen. De snel wisselende machtsverhoudingen fascineren: de mannen tegen de vrouwen, de stellen tegen elkaar, de stellen onderling, ieder individu voor zich. Een flauw koosnaampje of een goede whisky blijkt voldoende om alles overhoop te gooien.
Schitterende rollen van topacteurs.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x