Film

Captain Phillips uitverkocht

Maandag 3 februari 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Dinsdag 4 februari 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Woensdag 5 februari 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Filmhuis de Zwarte Doos

Paul Greengrass, VS 2013
Taal: engels – ondertiteling: nederlands


Somalische piraten overvallen een vrachtschip en gijzelen de kapitein . Tom Hanks overtuigt als de soms heldhaftige, dan weer breekbaar angstige kapitein. Barkhad Abdi schittert als de leider van de kapers.

Hoewel er altijd veel ruimte is voor menselijkheid in zijn films, is Greengrass vooral een meester van de actiefilm. Met zijn kenmerkende stijl van handheld camerawerk, snelle montage en een perfect gevoel voor timing, creëert hij een gecontroleerde chaos, waarin de spanning steeds intenser wordt opgevoerd. Het ene moment levert dat een knap gechoreografeerd kat-en-muisspel op, waarbij verschillende partijen elkaar te slim af proberen te zijn, het volgende een ijzingwekkende gijzelingssituatie.

De Britse regisseur maakt, net als eerder in de 9/11-rampenfilm United 93, slim gebruik van de ruimtes waarin alles zich afspeelt. De labyrintische gangen van het schip, de slecht verlichte machinekamers en later een reddingsboot – alles werkt mee aan de onheilspellende, claustrofobische sfeer. Greengrass speelt bovendien een interessant spel met schaal en camerahoeken; grootte blijkt relatief en machtsverhoudingen kunnen door een paar details volledig omdraaien (Sven Gerrets, cinema.nl).
 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x