Film

Buitenfilm: Dope uitverkocht

Woensdag 7 september 2016, 21:00 - 23:59 (uitverkocht)
Grasveld bij Filmhuis de Zwarte Doos

Rick Famuyiwa, USA 2015
Taal: engels – Ondertiteling: nederlands

Dope blinkt uit in zijn enorme rijkheid aan volstrekt unieke, eigenzinnige personages. Zoals de drie helden van het verhaal: de van Harvard dromende studiebol Malcom (Shameik Moore), de lesbische tomboy Diggy (Kiersey Clemons) en clown Jib (Tony Revolori). Drie nerderige tieners met voortreffelijke rapportcijfers en een voorliefde voor jaren-negentig-hiphop.

Ze spelen in hun eigen punkband, kleden zich in de stijl van hun muzikale voorbeelden en houden zich normaal gesproken verre van elke vorm van criminaliteit.

Dat laatste is niet geheel vanzelfsprekend, want het trio groeit samen op in The Bottoms, een gewelddadige wijk in Inglewood, California, waar de pestkoppen van de school tegelijkertijd ook gevaarlijke bendeleden zijn. Regisseur Famuyiwa bracht er zelf zijn jeugd door.

Het avontuur dat de levens van het trio op hun kop zet (en hun beloftevolle toekomst in gevaar brengt) begint op het verjaardagsfeest van een lokale drugsdealer. Na een politie-inval raakt Malcolm opgezadeld met een rugzak vol pure xtc-pillen, waarvan hij de inhoud zelf moet zien te slijten. 

Wat volgt is in feite de zoveelste Amerikaanse opgroeikomedie waarin seks, drugs en onbereikbare droommeisjes een grote rol spelen. Maar dan wel met veel vaart en flair gemaakt, én met diepgang. Want Malcolm en zijn vrienden staan symbool voor een Amerika dat we veel te weinig te zien krijgen (bron: VPRO)

Gratis toegang

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x