Film

Anomalisa uitverkocht

Maandag 2 mei 2016, 20:00 - 21:30 (uitverkocht)
Dinsdag 3 mei 2016, 20:00 - 21:30 (uitverkocht)
Woensdag 4 mei 2016, 20:00 - 21:30 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte doos

Charlie kaufman, Duke Johnson, VS 2015
taal: Engels – ondertiteling: Nederlands

Liefde, identiteit en depressie  zijn de vaste thema’s van Charlie Kaufman (o.a. Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Being John Malkovich) Dit keer vertelt hij zijn verhaal via het geanimeerde personage Michael Stone, die een vrouw ontmoet die anders klinkt!

Het is geen toeval dat Michael Stone, goeroe van de helpdeskindustrie, tijdens een van zijn vele werkreizen in het Frégoli Hotel slaapt. Michael lijdt namelijk aan het syndroom van Frégoli. Voor hem is iedereen een en dezelfde persoon, die zich steeds verkleed of vermomd heeft. 

In het psychologische drama Anomalisa wordt dat voelbaar gemaakt doordat iedereen in Michaels omgeving met dezelfde stem spreekt. Totdat Michael Lisa ontmoet. Voor het eerst hoort hij een andere stem. Anomalisa is een van de beste films van het jaar. Intelligent, aangrijpend en verontrustend. En o ja, Anomalisa is een poppenfilm.

Schrijver en co-regisseur is Charlie Kaufman, als schrijver bekend van de existentiële meesterwerken Being John Malkovich en Eternal Sunshine of the Spotless Mind, als regisseur van het prachtig-neurotische Synecdoche, New York.

Het is wonderlijk dat hoewel de personages in Anomalisa duidelijk herkenbaar zijn als poppen – de film is gemaakt met de stop motion-techniek – ze toch meteen geloofwaardig zijn en echt voelen. Dat heeft volgens Kaufman niet alleen met de volwassen teksten en gedachten in de film te maken, maar ook met die stop motion-techniek. Tegen de Amerikaanse radiozender NPR zei hij daarover: ‘Deze animatietechniek suggereert breekbaarheid, onvolkomenheid, omdat alles met de hand gemaakt is. En juist daarom menselijkheid, omdat het een imperfect proces is.’(bron: Gerhard Busch, cinema.nl).


Studenten 3,50 euro | anderen 7,50 (Natlab pas is geldig)
Reserveren kan door te bellen: 040-2946848

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x