Film

12 Years a slave uitverkocht

Maandag 28 april 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Dinsdag 29 april 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Woensdag 30 april 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Steve McQueen, VS en UK 2013
Taal: engels – ondertiteling: nederlands


12 Years a Slave is gebaseerd op het autobiografische boek Twelve Years a Slave (1853) van Solomon Northup en de ondertitel van dat boek is gelijk een mooie samenvatting van het verhaal van de film: Narrative of Solomon Northup, citizen of New-York, kidnapped in Washington city in 1841, and rescued in 1853, from a cotton plantation near the Red River in Louisiana.
De film staat kort stil bij Solomons leven vlak voor de kidnapping, en kort na zijn bevrijding, maar besteedt het overgrote deel aan de twaalf jaar die Solomon (met veel waardigheid, maar ook enige distantie gespeeld door Chiwetel Ejiofor) als slaaf op diverse katoenplantages moest doorbrengen. 
Jaren die voor Solomon waren als Dante's afdaling in de hel. Via relatief gematigde plantage-eigenaars (die hem nog toestaan op zijn viool te spelen) komt hij uiteindelijk terecht bij Edwin Epps. En Epps (met alle remmen los gespeeld door Michael Fassbender) is een schoft van het zuiverste water. Gemeen, sadistisch en genadeloos. Vooral in zijn relatie met slavin Patsey (nieuwkomer Lupita Nyong'o, die net als Ejiofor en Fassbender genomineerd is voor een Oscar). 
Regisseur Steve McQueen (44 jaar) is afkomstig uit de videokunst en lijkt een voorkeur te hebben voor lijden. Dat hij als geen ander in beeld kan brengen.  ( bron: Gerhard Busch op cinema.nl)

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x