Expositie

World Press Photo 11: een emotionele achtbaan uitverkocht

Zaterdag 10 september 2011, 10:00 - 22:00 (uitverkocht)
Zondag 2 oktober 2011, 10:00 - 22:00 (uitverkocht)
Hal Hoofdgebouw TU/e en Hal Kennispoort (beide TU/e terrein)

Wat in Nederland in 1955 begon als organisatie om het werk van internationale persfotografen te promoten, is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze fotowedstrijden ter wereld. En de World Press Photo groeit nog steeds. Dit jaar werden een verbijsterende 108.059  foto’s van 5691 fotografen van 125 verschillende nationaliteiten ingestuurd.

De winnende foto van de World Press Photo van dit jaar brandt zich in je geheugen.  Je ziet het portret van Bibi Aisha, een Afghaans meisje,van wie de oren en neus zijn afgesneden. Ze was al jong uitgehuwelijkt en werd door haar echtgenoot en zijn familie mishandeld. Ze liep weg. Niet lang daarna werd ze opgespoord en gestraft.

Het is een van de vele intrigerende, maar snoeiharde foto’s die de internationale jury dit jaar heeft uitgekozen. Het bezoek aan de tentoonstelling is een emotionele achtbaan. Het liefst zou je wegkijken, maar tegelijkertijd zijn de beelden zo vol zeggingskracht en voelbare pijn dat het niet mogelijk is om je aan de gebeurtenissen uit het wereldnieuws  van het afgelopen jaar te onttrekken.  Soms zijn ze gewoon mooi of verbazingwekkend, zoals foto’s van een groep wilde zwanen en worstelende Boliviaanse vrouwen.  Kom kijken naar de beste persfoto’s van het afgelopen jaar, geselecteerd door een internationale jury in tien categorieën.

De tentoonstelling is in meer dan 100 steden te bezichtigen en trok in Amsterdam ruim 60.000 bezoekers.

Fotograaf Henk Wildschut houdt ter gelegenheid van de opening op dinsdag 13 september een lezing, aanvang 15.30 uur in de Kennispoort (TU/e terrein).

De World Press Photo tentoonstelling is een samenwerking met Kamer van Koophandel Brabant.
World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon en TNT.


Maandag t/m vrijdag  van 9.00 – 18.00 uur
Zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur
Entree gratis

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x