Expositie

Shelter uitverkocht

Maandag 4 februari 2013, 10:00 - 22:00 (uitverkocht)
Vrijdag 22 februari 2013, 10:00 - 22:00 (uitverkocht)
Metaforum en Hoofdgebouw

Tentoonstelling van Henk Wildschut


In deze fototentoonstelling ervaar je hoe het is om te wonen in provisorische hutten in de bossen van Calais terwijl je wacht op de oversteek naar Engeland. Als ja naar de foto’s kijkt, afgedrukt op levensgrote doeken, waan je je in de ‘jungle’ van Calais, dromend van een betere toekomst. Henk Wildschut ontving voor het project Shelter de Dutch Doc Award.

Calais is het vertrekpunt en de meest gewilde oversteek. Duizenden mensen uit Irak, Afghanistan, Pakistan, Eritrea, Somalië, Soedan of Nigeria hopen hier op een beter bestaan in Engeland, de bestemming van hun dromen. Niet dat ze daar welkom zijn. Als illegale immigranten worden ze door een omvangrijk stelsel van wetgeving geweerd en buitengesloten.
Voor de periode waarin ze wachten op de kans om de grote oversteek te maken bouwen ze provisorische beschutting: tentachtige bouwsels van afvalmaterialen uit de onmiddelijke omgeving van het kamp. Hoewel de ‘shelters’ weinig tot niets prijsgeven van het welbevinden van de bewoners staan ze model voor het grotere, achterliggende verhaal – vol geweld, angst, verlangen, moed, onrust en verdriet. Voor Henk Wildschut werd de aanblik van de shelter – waar dan ook in Europa – het zinnebeeld van de misère.


De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het Vreemdlandfestival dat op donderdag 21 februari plaatsvindt in het Auditorium.


Maandag t/m vrijdag  van 9.00 – 22.00 uur

Zaterdag en zondag van 10.00 – 22.00 uur

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x