Wie regelmatig naar het Gaslab gaat, heeft waarschijnlijk al een keer bij haar aan de kassa gestaan: Eva de Bruijn (18 jr.), student Industrial Design en studentassistent bij SG sinds september 2014.
Waarom de TU/e? Al sinds mijn dertiende wilde ik Industrial Design gaan studeren omdat het me erg aansprak om maatschappelijke problemen met techniek en creativiteit op te lossen. Vanwege het unieke onderwijsmodel, waarin niet je cijfers maar je ontwikkeling centraal staat, koos ik voor Eindhoven. Verder is de gezellige Brabantse sfeer ook een pre .
Hoe in aanraking gekomen met SG? De leuke gekleurde boekjes in de brievenbus wekten mijn interesse. Zo kwam ik erachter dat SG ontzettend veel culturele activiteiten organiseert voor weinig geld. Vooral voor de workshops heb ik een zwak: vorig jaar heb ik er aan drie deelgenomen en dit jaar staan er weer vier op het programma.
Belangrijke maatschappelijke / politieke kwestie? Online services zoals Facebook verzamelen data en verkopen deze door aan bedrijven. Ze weten niet alleen je likes en je vrienden, maar ook bijvoorbeeld hoe lang je met je muis op iets blijft hangen. Op deze manier zijn ze in staat je gedrag te analyseren en voorspellen, waarop de reclamewereld vervolgens kan inspelen. Ik vind dit creepy en onethisch en daarom moet er naar mijn mening een protocol komen dat dit onder controle houdt.
Lievelingsfilm: The Truman Show, een erg sterke verhaallijn die overeenkomsten toont met de huidige Facebookkwestie: een grote focus op commercie en de neiging naar de creatie van een nieuwe realiteit.
Lievelingsmuziek: Alternatieve rock zoals Them Crooked Vultures, the National, Pink Floyd en Damon Albarn.
Lievelingsboek: Joe Speedboot
Lievelings-formule: C2H6O (Grapje )
Wel/niet woonachtig in Eindhoven: Ik woon nu bijna een jaar in Eindhoven. Ideaal om niet meer elke dag op en neer hoeven te reizen en de meeste vrienden wonen nu maximaal een kwartiertje fietsen bij me vandaan.
Wel/niet bij een dispuut? Ik ben een half jaar lid geweest van SSRE. Erg gezellig, maar op een gegeven moment had ik er geen tijd meer voor.
Favoriete website: Oase.tue.nl: erg overzichtelijk, een eigentijds design en het loopt nooit vast. Just kidding.
Uitspraak of levenswijsheid die jou heeft geïnspireerd: Het nummer ‘Time’ van Pink Floyd beschrijft heel mooi hoe simpel het is om weg te kruipen in je dagelijkse sleur en de tijd aan je voorbij te laten vliegen. Tot twee jaar geleden draaide alles bij mij om het behalen van hoge cijfers, maar dit lied heeft me geïnspireerd om uit deze comfortzone te stappen en zo veel mogelijk uit het (studenten)leven te halen.
Actief op facebook? Ik check dagelijks mijn timeline en berichten (heel slecht) en post ongeveer eens in de drie weken iets.
NIET: Er moet een verbod komen op het woord selfie.
WEL: Fablab, een coöperatieve werkplaats waar je als bètastudent gratis gebruik kunt maken van materieel als 3D-printers en lasercutters. Als tegendienst upload je op hun website de projecten die je er gemaakt hebt. Onder het motto ‘sharing knowledge’ onstaat er op die manier een community van creators.
Wat zijn de meest opvallende verschillen tussen jongens en meisjes op de TU/e: Het aantal.
Welke kroeg/discotheek (of andere plek) verdient de prijs van beste uitgaansgelegenheid van Eindhoven en waarom: Een aantal vrienden van me hebben samen een huis gehuurd waar we vaak samen eten, kletsen en muziek draaien. Stiekem vind ik dat gezelliger dan platgedrukt worden in een zweterige kroeg met veel te harde muziek.
Meest interessante vak: Het meest interessante vak tot nu toe was Corporate Entrepreneurship and Design, een businessassignment waarin we een kijkje kregen in de keuken van Philips. We leerden welke technieken zij gebruiken om nieuwe kansen in de markt te vinden èn welke nieuwe gebieden zij nu aan het verkennen zijn. Als afsluiting mocht elke student zijn of haar idee presenteren in de Philips vestiging op de High Tech Campus. Erg inspirerend en indrukwekkend.
Voor of tegen video-colleges: Hoewel de toegankelijkheid nog verbeterd mag worden, ben ik een groot voorstander van videocolleges. Het is veel flexibeler waardoor ik denk dat meer studenten uiteindelijk de lesstof tot zich zullen nemen. Want wie wil er maandagochtend liever niet in bed blijven liggen?