Sigmund Freud is verreweg de bekendste psycholoog uit de geschiedenis en wordt gezien als de grondlegger van de psychoanalyse. Zeggen dat hij controversieel is, is een understatement: zijn psychoanalytische theorie wordt (overwegend) verworpen en als onwetenschappelijk en te speculatief beschouwd. Freud of Fraud? Nee, dat is te gemakkelijk gezegd: ontdek in deze lezing waarom.
De mens is een vat vol tegenstrijdigheden. Neem bijvoorbeeld alleen al de naar hem vernoemde Freudiaanse verspreking. Als er één denker is die zich met al deze tegenstrijdigheden heeft beziggehouden, dan is het wel Sigmund Freud. Vandaag de dag wordt de neuroloog gezien als niet-wetenschappelijk, maar wat als we Sigmund Freud niet benaderen als psychiater en psycholoog, maar als (cultuur)filosoof? In die hoedanigheid blijkt Freud ons nog steeds relevante inzichten te bieden. Zijn theorieën mogen dan vooral opzij worden gezet, maar is het wellicht tijd voor een herwaardering van deze "Meester van het wantrouwen"?
De lezing werd verzorgd door historicus Bart Jan de Graaf, gespecialiseerd in ‘cultuur- en ideeëngeschiedenis vanaf de Verlichting’.