Wat betekent het voor een mens om te moeten vluchten voor oorlog en conflict? Schrijfster Rosita Steenbeek (Auteur voor Vrijheid 2020) vertelt over vrijheid of het gebrek er aan – vroeger en nu. Aan de hand van het vluchtverhaal van haar Joodse familie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, en naar aanleiding van het lot van vluchtelingen vandaag de dag, dat ze zelf van dichtbij meemaakte op Lampedusa, Sicilië en in Libanon.
Kijk deze lezing hier tot 6 mei terug.
De generatie jongeren die nu in Nederland opgroeit kent geen onvrijheid als gevolg van oorlog en politiek conflict. Heeft er geen persoonlijke herinnering aan. Kent het hooguit uit schoolboeken, van verhalen van opa en oma, of van vluchtelingen uit andere delen van de wereld die in Nederland zijn komen wonen.
Maar wat betekent het van huis te moeten vluchten en alles achter te moeten laten, omdat je vrijheid wordt ontnomen? Wat betekent het je leven op het spel te moeten zetten voor je eigen vrijheid? In de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog sloegen honderdduizenden Joden op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind. Op dit moment zijn wereldwijd meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht (bron: UNHCR). Dat is het hoogste aantal sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Schrijfster Rosita Steenbeek vertelt over vrijheid of het gebrek er aan – vroeger en nu. Aan de hand van de gebeurtenissen die haar Joodse familie meemaakte ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en naar aanleiding van eigen ervaringen met betrekking tot de actuele vluchtelingencrisis. Thematiek, gebeurtenissen en ervaringen die ze ook naar voren laat komen in haar boeken Rose, een familie in oorlogstijd en Wie is mijn naaste?, en tevens bespreekt in haar essay over compassie: Heb uw vijanden lief (Maand van de Spiritualiteit 2017). Ze legt een link tussen de verhalen, gebeurtenissen en problematiek van toen en nu.
Rosita Steenbeek is dit jaar een van de Auteurs voor Vrijheid. Een initiatief van De Schrijverscentrale en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In 2019 en 2020 staat Nederland stil bij 75 jaar vrijheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Live stream via Facebook en YouTube
Deze lezing wordt live gestreamd naar onze Facebook pagina en YouTube kanaal. Volg ons op Facebook of abonneer je op ons YouTube kanaal om een melding te ontvangen wanneer we live gaan.
Een ticket reserveren hoeft niet, mag wel via de knop "Bestellen"links op deze pagina.. Doe je het wel, dan ontvang je vooraf nog een reminder email voor alleen dit specifieke programma.
Derde editie Eindhovense bevrijdingsfestival Liberation 040
Achter de schermen werkten Eindhovense studenten, verenigd in Stichting Liberation 040, aan de organisatie van de derde editie van het Eindhovense bevrijdingsfestival Liberation 040, dat gepland stond op 19 september op het 18 Septemberplein. Vanwege de coronamaatregelen worden momenteel alternatieve scenario’s uitgewerkt. Houd de website Liberation 040 in de gaten voor updates over het (online)programma.