De hele wereld lijkt in cyberoorlog. Althans volgens de (moderne) media. Elke seconde vliegen zogenaamde ‘aanvallen’ over en weer. In werkelijkheid betreft dit geen aanvallen of oorlog.
Het gaat meestal om cybercriminaliteit, -spionage en activisme. Het aantal van dit soort ‘incidenten’ is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Burgers en bedrijven zijn steeds vaker slachtoffer. Maar ook overheden worden geraakt. Irans nucleaire faciliteiten zijn al eens getroffen door het virus Stuxnet en ook werden Sony, de Franse zender TV5 en het Duitse parlement gehackt. In reactie hierop wordt wereldwijd cybersecurity geagendeerd. Hoe veiligheid in de digitale wereld te organiseren was dan ook het centrale vraagstuk waar wereldleiders, wetenschappers en bedrijven zich over bogen tijdens de internationale Cyber Space Conferentie in Den Haag in april dit jaar. En marge lag ook digitale oorlogsvoering door krijgsmachten onder de loep: cyberoorlogsvoering zoals dat zichtbaar was tussen Rusland en Georgië (augustus 2008).
Paul Ducheine is hoogleraar in het recht van militaire cyberoperaties (Cyber Warfare). Hij is tevens hoogleraar Cyberoperaties aan de Nederlandse Defensie Academie en brigade-generaal van de Militair Juridische Dienst van de Koninklijke Landmacht. Hij beschrijft het overkoepelende fenomeen cyber security, licht (juridische) aspecten van digitale oorlogsvoering toe en vertelt waarom er in tegenstelling tot wat de media suggereren geen sprake is van een mondiale cyberoorlog.
Bekijk ook de real-time cyber ‘aanvallen’ over de hele wereld.
Entree is gratis
Reserveer hier