Hoewel Nederland geen uitgesproken antisemitisme kende, werd juist vanuit Nederland het hoogste aantal Joden van Noord- en West-Europa vermoord: ruim 75 procent. Hoe kon dit gebeuren? De Duitse historica Katja Happe werpt nieuw licht op een van de pijnlijkste gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis en plaatst deze in een internationaal perspectief.
De Tweede Wereldoorlog is nog steeds ons belangrijkste historische referentiepunt – en binnen die oorlog de vervolging van en de massamoord op de Joden. Katja Happe schreef met Veel valse hoop een nieuw alomvattend boek over het onderwerp. Het vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog; niet alleen vanuit Nederlands oogpunt, maar juist ook vanuit een internationaal perspectief. Happe analyseert hierbij onder meer de rol van de Nederlandse regering in Londen, de diverse Joodse hulporganisaties, de Duitse bezetter, de nazi-top in Berlijn, en niet in de laatste plaats de situatie voor de vervolgden zelf.
Katja Happe studeerde geschiedenis, Germanistiek en pedagogiek aan de Universität Siegen (Duitsland) en de Rijksuniversiteit Groningen. Ze studeerde af op de behandeling van de zogeheten 'Moffenmeiden' in Nederland. Eerder dit jaar verscheen haar boek Veel valse hoop, de jodenvervolging in Nederland 1940-1945, dat algemeen wordt beschouwd als het nieuwe standaardwerk over de Jodenvervolging in Nederland.
“Katja Happe heeft een gigantisch onderwerp aangedurfd. Het resultaat is een meesterwerk” - NRC.
Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van Liberation 040, het nieuwe bevrijdingsfestival van Eindhoven.