Hoe dacht men tijdens de Renaissance over seks? In deze lezing neemt historica Marlisa den Hartog je mee naar het Italië van Leonardo Da Vinci en Michelangelo, en kom je alles te weten over wát mensen toen deden, met wie, maar bovenal: hoe daarover gedacht werd.
Deze lezing is Nederlandstalig.
Vanwege de cyberaanval op de TU/e afgelopen weekend, waardoor er deze week geen onderwijs plaatsvindt, heeft Studium Generale besloten deze lezing te annuleren.
We zijn bezig met het plannen van een nieuwe datum voor deze lezing en houden je via deze website op de hoogte zodra er meer bekend is. Heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op via studium.generale@tue.nl.
Liefde, instemming en genot: we hebben het er dagelijks over. Ook tijdens de Renaissance raakte men niet uitgepraat over seksualiteit. Sommige ideeën van toen klinken ons nu vreemd in de oren, zoals het wijdverbreide geloof dat de baarmoeder zonder seks verstopt kon raken.
Maar sommige hete thema’s van nu waren net zo veelbesproken in de Renaissance. Sinds het begin van de MeToo-beweging in 2017 staat seksueel grensoverschrijdend gedrag en het belang van consent hoog op de agenda. Maar ook in het Italië van de Renaissance, zo’n 500 jaar geleden, werd hier veel over gediscussieerd. Sommige argumenten die toen werden gebruikt om seks zonder instemming te vergoelijken en te normaliseren klinken nu bizar, terwijl andere juist pijnlijk herkenbaar zijn. Tegelijkertijd is er ook positieve inspiratie: zelfs in de Renaissance maakten mannen en vrouwen zich al hard voor het belang van consent.
Kijkend naar de Italiaanse Renaissance zien we hoe ver we zijn gekomen, maar ook dat we nog een weg te gaan hebben. De geschiedenis van ons denken over seks blijft relevant, en helpt ons om onze eigen tijd én seksualiteit beter te begrijpen.
Marlisa den Hartog is historicus en schrijver. Ze promoveerde op seksuele gedragsregels in Italië tijdens de Renaissance en werkt als docent aan de Universiteit Leiden. In haar eerste boek 'Seks in de Renaissance' onthult ze de complexiteit van seksuele opvattingen en praktijken in die tijd, en legt ze parallellen met hedendaagse kwesties rondom seksualiteit en gender.
Ticketreservering
Om verzekerd te zijn van een plek in de zaal, raden we je aan om een ticket te reserveren via de zwarte bestelknop op deze pagina.
SG & USE/ITEC registratie voor TU/e-bachelorstudenten
Voor de SG&USE/ITEC-registratie scan je jouw studentenkaart op de locatie vóór aanvang van het programma. Meer info over SG&USE/ITEC vind je hier.