Het is de ultieme missie binnen het project SpaceLife Origin: de geboorte van een baby in de ruimte, mogelijk al in 2024. Een astronomische stap in de kolonisatie van het heelal. In dit Science Café bespreken we de toekomstvisioenen, concrete plannen en bijkomende technologische en filosofisch-ethische vraagstukken met SpaceLife Origin-grondlegger dr. Egbert Edelbroek en wetenschapsfilosoof & -ethicus prof.dr. Gustaaf Cornelis.
Willen we de mensheid behoeden voor uitsterving door klimaatverandering of andere catastrofes, dan zullen wij mensen ons moeten ontwikkelen tot ‘multiplanetaire diersoort’. Volgens wijlen Britse natuurkundige Stephen Hawking en SpaceX-oprichter en visionair Elon Musk is de kolonisatie van het heelal door de mens onvermijdelijk. De oprichting van het bedrijf SpaceBorn United B.V. en de start van het project SpaceLife Origin met daarbinnen de initiatie van de drie missies - Ark, Lotus en Cradle - is het antwoord van organisatiedeskundige en ondernemer dr. Egbert Edelbroek op deze oproep.
Het doel van het bedrijf is stapsgewijs menselijke voortplanting in de ruimte mogelijk te maken. Essentieel in het koloniseren van het heelal. Hiertoe worden medische, technische en ethische aspecten onderzocht en vertaald naar missies en bijbehorende apparatuur. De meest in het oog springende missie is die van de bevalling van een zwangere vrouw in de ruimte. Een waar niet de minste wetenschappelijke uitdagingen bij komen kijken. Bijvoorbeeld, hoe om te gaan met de schadelijke effecten van kosmische straling, g-krachten en gewichtloosheid op moeder en kind? En kan dit project de ethische toets wel doorstaan? Het zijn uitdagingen die in samenwerking met diverse experts, leveranciers en onderzoekspartijen worden opgepakt. Iets wat juist voor grote partijen als NASA en SpaceX om o.a. politieke redenen niet mogelijk is. Ondertussen wordt ook geïnvesteerd in de opslag van genetisch materiaal onder niet-aardse omstandigheden en de toepassing van ivf-technieken in de ruimte. Onderzoeksprojecten die ook voor onze huidige samenleving van grote waarde zullen zijn vanwege de nieuwe kennis en innovatieve technologie die beschikbaar zal komen.
Prof.dr. Gustaaf Cornelis is wetenschapsfilosoof & -ethicus aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen. Hij zet zijn vraagtekens bij de noodzaak, het nut en de uitvoerbaarheid van het gehele project. Er zijn tal van ethische bezwaren. Moet de wetenschap niet juist haar best doen een oplossing te vinden om het leven op aarde menselijk te houden?
Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl
Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij boekhandel Van Piere