Van wondgenezing tot landbouw-booster – maak je op voor een knetterend Science Café over de wereld achter het immer indrukwekkende natuurverschijnsel bliksem.
Een forse onweersbui maakt indruk, elke keer opnieuw. Hoge luchtstromen veroorzaken een explosieachtig gedonder en een lichtflits van vele kilometers lang. Op de TU/e bootsen onderzoekers blikseminslagen na om zo de kracht en de gevolgen van een inslag in kaart te brengen. Maar er is meer. Bliksem, of koude plasmatechnologie, kent namelijk veel verrassende toepassingen.
Streamers zijn kortstondige, zwakke ontladingen die voorafgaan aan vonken en bliksems. In de natuur komen ze voor hoog boven onweerswolken, maar dr. Sander Nijdam, universitair docent bij de faculteit Technische Natuurkunde van de TU/e, wekt ontladingen op in het lab om het weerfenomeen van alle kanten te bestuderen.
Dr. Guus Pemen, bliksemdeskundige en universitair hoofddocent bij de faculteit Electrical Engineering van de TU/e, houdt zich bezig met hoogspanningstechniek, pulsed power en koude plasma’s. Hij vertelt over zijn fascinatie voor bliksem en het onderzoek dat hij doet naar onder meer de ontsmettende werking van koud plasma. Ook is hij is betrokken bij twee bliksem-projecten die tijdens GLOW Next te zien zullen zijn op het TU/e terrein: Origin of Life – Tesla Coil en Exploding Wire – a world record in man-made lightning.
Studenten gratis (met collegekaart), anderen betalen € 2,50
Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl