Woord & Wetenschap #3
Ziekte, watersnood en mislukte oogsten: ons land heeft door de eeuwen heen heel wat te verduren gehad. Lotte Jensen laat zien hoe Nederland omgaat met rampspoed wat dat zegt over onze nationale identiteit.
De boekhandel is vanaf 19:30 uur geopend. Het is mogelijk om vóór aanvang van het programma in de boekhandel rond te neuzen en een boek of ander item te kopen. Evenals een kop thee/koffie.
Meer informatie over ticketreservering onderaan de pagina.
Rampen zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van Nederland. Ze veranderden het landschap (de Sint-Elisabethsvloed in 1421) of gingen als een schokgolf door het hele land (de Bijlmerramp in 1992). Ook de coronapandemie heeft ingrijpende gevolgen gehad.
Hoe we omgaan met rampen volgt opvallend vaak eenzelfde patroon, zo stelt Lotte Jensen in haar nieuwe boek Rampen. Zelfs het corona-lied blijkt geen nieuw fenomeen. Al eeuwenlang zoeken mensen houvast in culturele en religieuze rituelen. Ze organiseren liefdadigheidsactiviteiten, benefietconcerten en herdenkingen. Ze zoeken verklaringen voor beangstigende fenomenen en wijzen vijanden aan die ervoor verantwoordelijk zijn. Media gaan op zoek naar sensatie, slachtoffers en helden.
Wat kunnen we leren van die parallellen (en verschillen) tussen rampen vroeger en nu? Dat en meer in de derde editie van Woord & Wetenschap.
Het boek is deze avond uiteraard te koop; na afloop van het programma is er de mogelijkheid het boek door de auteur te laten signeren.
Prof. dr. Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze onderzoekt hoe de Nederlandse identiteit door de eeuwen heen is gevormd. Daarvoor bestudeert ze cultuurhistorische bronnen over vrede en oorlog en richt ze zich specifiek op de impact van rampen, zoals overstromingen, hongersnoden en epidemieën. Ook kijkt ze naar de plaats van Nederland in Europa. Eerdere boeken van haar zijn onder andere Verzet tegen Napoleon en Wij en het water. Een Nederlandse geschiedenis.
Woord & Wetenschap
Woord & Wetenschap is het publieksprogramma van de Eindhovense boekhandel Van Piere en Studium Generale van de TU/e. Hierin worden wetenschap en technologie voor het voetlicht gebracht en toegankelijk gemaakt voor iedereen. Of het nu gaat om populairwetenschappelijke boeken of romans met een (sociaal)wetenschappelijk thema – we leggen de link tussen het boek en de kennis. Met schrijvers en wetenschappers; middels lezingen, interviews of interactieve discussies.
Ticketreservering
Om verzekerd te zijn van een plek in de zaal, raden we je aan om een ticket te reserveren via één van de onderstaande links.
- Voor studenten gratis op vertoon van de studentenkaart bij de ingangscontrole:
Klik hier voor een studententicket.
- Niet-studenten betalen de reguliere prijs: €2,50 (+ transactiekosten)
Klik hier voor een regulier ticket.
SG & USE/ITEC registratie, alleen voor TU/e-bachelorstudenten
Voor de SG&USE/ITEC-registratie scan je jouw studentenkaart op de locatie vóór aanvang van het programma. Meer info over SG&USE/ITEC vind je hier.