Het is niet meer mogelijk voor dit programma te reserveren. Mogelijk is er aan de deur nog een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar vol = vol.
Waar een klein land groot in kan zijn: Nederland is wereldleider in de handel en productie van synthetische drugs. Onder- en bovenwereld raken steeds meer verstrengeld.
Nederlandse drugscriminelen hebben een toppositie in de internationale wereld van synthetische-drugsproductie. De verkoopwaarde van in Nederland geproduceerde xtc en amfetamine bedroeg in 2017 wereldwijd maar liefst 18.9 miljard euro (en dat was nog een voorzichtige schatting). Het is een miljardenbusiness; een omvangrijke schaduweconomie die steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven.
In veel provincies, maar met name in Brabant, is die invloed merkbaar. Denk aan het gevaar van illegale laboratoria, toenemend geweld en milieu- en natuurvervuiling door afvaldumping. Maar criminelen breiden hun invloed ook uit in de lokale politiek en het lokale bestuur.
Waarom speelt Nederland zo’n centrale rol in de internationale drugshandel, en welke gevolgen heeft dit lokaal én internationaal? Pieter Tops analyseert de opkomst en actualiteit van de synthetische-drugswereld in Nederland en gaat ook in op de aanpak hiervan.
Prof. dr. Pieter Tops is hoogleraar Bestuurskunde aan Tilburg University en lector politie en openbaar bestuur aan de Politieacademie. Hij doet onderzoek naar (lokale) democratie en naar ondermijnende criminaliteit. Hierover schreef hij onder meer het boek 'De achterkant van Nederland. Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken'. In 2018 verscheen zijn onderzoeksrapport Waar een klein land groot in kan zijn. Nederland en synthetische drugs in de afgelopen 50 jaar.
Criminelen schijnen nu ook chemiestudenten te ronselen om in drugslaboratoria te komen werken; Cursor zocht uit hoe dat zit