Het kapitalisme is verziekt en onze economie ontspoord. Macro-econoom Geert Noels stelt remedies voor om de steeds groter en machtiger wordende bedrijven en organisaties te temmen.
Het aantal obesitasgevallen stijgt als er een nieuwe hypermarkt wordt geopend. Een klein kopje koffie of een bescheiden colaatje is bij zaken als Starbucks en McDonalds niet meer te krijgen. In het voetbal kopen Engelse, Italiaanse en Spaanse grootmachten preventief spelers op om opkomende concurrentie in de kiem te smoren. Ook in het bedrijfsleven worden opkomende concurrenten door overnames en fusies uit de markt gespeeld. Onze wereld lijdt aan ‘gigantisme’.
Bedrijven en organisaties worden steeds groter en machtiger. Een fenomeen dat gezonde concurrentie doodt, niet tot duurzame groei leidt, innovatie verstikt en de mens in verdrukking brengt. Minder geluk, minder loyaliteit en een ontwrichte lokale gemeenschap zijn het gevolg. Tot verbazing van macro-econoom Geert Noels heeft zelfs de financiële crisis van 2008 daar geen verandering in gebracht.
Noels wil af van het harde neo- of nepkapitalisme. Hij stelt remedies voor om de steeds groter en machtiger wordende bedrijven en organisaties te temmen, en de mens en het milieu weer een plaats te geven in de wereldeconomie. De toekomst zal kleiner, trager en menselijker zijn.
Geert Noels is macro-econoom, opiniemaker en vermogensbeheerder. In 2009 startte hij zijn eigen bedrijf Econopolis, dat als reactie op de financiële crisis in 2008 aan duurzaam, onafhankelijk en transparant vermogensbeheer doet. Noels schrijft columns voor verschillende kranten en treedt geregeld op als gastprofessor aan onder andere de KU Leuven en Universiteit Antwerpen. Na zijn bestseller Econoshock (2008) verscheen afgelopen maart zijn boek Gigantisme. Begin 2018 rekende de Vlaamse krant De Morgen Noels bij “de tien invloedrijkste intellectuelen in Vlaanderen”.