Lezing

Gekaapt door het kapitaal

Mirjam de Rijk
Woensdag 18 september , 12:40 - 13:20
Blauwe Zaal, Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Van de huisarts tot de tandarts en van de woningmarkt tot het onderwijs - kapitaalkrachtige partijen hebben het steeds meer voor het zeggen. Mirjam de Rijk legt uit waarom we ons hier grote zorgen over moeten maken. 

‘Private equity koopt de ene na de andere zorgaanbieder’ 
‘High Tech Campus verkocht’
‘Medisch specialisten stappen op vanwege overname van hun lab’

Zomaar wat krantenkoppen van de afgelopen jaren. Deze zomer nog ging de commerciële huisartsenketen Co-Med failliet. Duizenden patiënten zaten plotseling zonder dokter. Ook binnen de kinderopvang, de ouderenzorg, op de woningmarkt en in het onderwijs is de invloed van commerciële partijen groot. Deze essentiële voorzieningen komen steeds vaker in handen van (buitenlandse) investeerders, beleggers en private equity. Met alle risico’s en gevolgen van dien. 

Wat is er precies aan de hand en hoe is dit zo gekomen? Voor haar nieuwe boek Gekaapt door het kapitaal ontleedt journalist Mirjam de Rijk de oorzaken, maar biedt ook concrete maatregelen om de invloed van het kapitaal te beperken. 

Mirjam de Rijk is journalist en schrijft over economie en samenleving voor o.a. De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Trouw. Haar boek Gekaapt door het kapitaal verscheen afgelopen juni. De Rijk schreef ook 51 mythes over wat goed zou zijn voor de economie (2015). 

Ticketreservering 
Om verzekerd te zijn van een plek in de zaal, raden we je aan om een ticket te reserveren (zwarte "bestel" knop). 

SG & USE/ITEC registratie 
Voor de SG&USE/ITEC registratie scan je jouw studentenkaart op de locatie voor aanvang van het programma. 
Meer info over SG&USE/ITEC vind je hier.
 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x