Waarom ligt na één sneeuwbui het hele spoor plat, kijkt de dokter meer naar de computer dan naar jou en is je post weer niet aangekomen? Het antwoord: mislukte marktwerking. Aldus onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne.
Het is niet meer mogelijk voor dit programma te reserveren. Mogelijk is er aan de deur nog een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar vol = vol.
Bij dit programma is er van 13.20 tot 13.40 uur extra tijd voor vragen aan en discussie met de spreker.
Sinds eind jaren tachtig worden talloze publieke sectoren als het spoor, de post en de zorg door de Nederlandse overheid onderworpen aan marktwerking. Het doel: goedkopere en betere dienstverlening voor burgers. Na zeven jaar journalistiek onderzoek maakt Sander Heijne de balans op. Het tegenovergestelde blijkt: dertig jaar marktpolitiek heeft tot allerlei problemen en misstanden bij publieke diensten geleid. De marktwerking is doorgeschoten. Desondanks is in politiek Den Haag het geloof in de markt nog altijd springlevend.
Aan de hand van herkenbare, hilarische en tevens schrijnende voorbeelden vertelt Sander Heijne waarom marktwerking een goed idee leek, maar toch vaak mislukte. Hij legt uit waarom marktwerking in de publieke sector ons allemaal aan gaat en gaat in gesprek over de vraag: hoe nu verder?
Sander Heijne is onderzoeksjournalist en historicus. Hij werkte vijf jaar op de redactie Economie van de Volkskrant en is momenteel correspondent Marktwerking bij De Correspondent. Zijn onderzoek naar marktwerking in de publieke sector in Nederland leidde tot vele losse verhalen en artikelen en resulteerde in het boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor U.