Onderdeel van themareeks De Stad /The City
In de grootste steden ter wereld zie je vaak geen hand voor ogen. Fijnstofdeeltjes vervuilen de lucht en vormen een aanslag op de volksgezondheid. Luchtvervuiling eist jaarlijks zelf meer doden dan aids of malaria. In steden als Beijing spreekt men ondertussen van een airpocalypse ; op sommige momenten is de stad vrijwel onbewoonbaar door vervuiling.
Fijnstofdeeltjes komen in de lucht terecht door bijvoorbeeld uitlaatgassen, bandenslijtage en processen in de industrie en veehouderij. Longaandoeningen, luchtwegklachten en hart- en vaatziekten zijn het gevolg. Hoe deze problematiek te lijf te gaan? Bob Ursem bedacht een techniek, waar hij dit jaar op promoveert, om fijn stof uit de lucht te filteren door middel van elektrostatische oplading op afstand. Samen met kunstenaar Daan Roosegaarde werkt hij aan een plan om daarmee een park in Beijing smogvrij te krijgen.
Drs.ing. Bob Ursem is wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin van de TU Delft, waar hij onderzoek doet naar de economische mogelijkheden van zijn technische-plantentuin. Zo ontdekte hij in de naalden van de bergden een stof die bescherming biedt tegen Uv-licht en was hij de grondlegger van de roze LED groeiverlichting in de plantenteelt. Ursem ontleent zijn technologie aan planten en de natuur, en is de grondlegger van de nieuwe masteropleiding bio-geïnspireerd leren.
Entree is gratis
Reserveren kan via deze link