In tijden van financiële crisis duikt de idee dat er wat mis is met het geldsysteem met enige regelmaat op. Alternatieven voor het bestaande systeem krijgen de laatste jaren veel aandacht.
Eén van die alternatieven is het verschijnsel van de complementaire geldsystemen. De grote propagandist van complementaire geldsystemen, de econoom prof. Bernard Lietaer, vindt ruim gehoor voor zijn voorstellen. Het aardige van complementaire geldsystemen is dat ze in de praktijk uitgeprobeerd kunnen worden zonder radicale ingrepen in het dominerende systeem, en dat gebeurt ook. Al meerdere decennia bestaan er bijvoorbeeld LETS, Local Exchange Trade Systems; op veel plaatsen in de wereld verschijnen soortgelijke en andere systemen.
De technologie van het internet biedt daarin ook nieuwe mogelijkheden. De virtuele munt Bitcoin is daar een voorbeeld van. Een vorm van cryptografisch geld waarmee via peer-to-peertechnologie op het internet betaald kan worden.
Voorstanders van complementaire geldsystemen delen een afkeer van het renteverschijnsel.
Lietaer, de Social Trade Organisation (STRO) en anderen zien de rente als een fundamentele weeffout van het dominerende systeem. Hans Visser, emeritus hoogleraar Economie (VU), bespreekt die kritiek aan de hand van het werk van Lietaer en gaat de werking van complementaire geldvormen na.
Reserveer voor deze lezing als je zeker wilt zijn van een plaats.