Het is niet meer mogelijk voor dit programma te reserveren. Mogelijk is er aan de deur nog een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar vol = vol.
Ben jij nog steeds een gebruiker? Tom Kreling (de Volkskrant) vertelt hoe onderzoeksjournalisten ons inzicht geven in de verontrustende werkwijze van een van de machtigste internetbedrijven ter wereld.
Facebook is misschien wel hét sociale platform dat ons vandaag de dag voorziet in onze behoefte om met behulp van een digitaal, sociaal netwerkplatform met andere mensen wereldwijd te kunnen communiceren. De populariteit en daarmee de marktwaarde van het in 2004 mede door Mark Zuckerberg opgerichte bedrijf is enorm. Maar daar lijkt langzaamaan een kentering in te komen. Het succes kent een schaduwzijde; Facebook staat onder druk. Onderzoeksjournalisten weten steeds vaker te onthullen wat zich achter de voor de buitenwereld gesloten deuren van het bedrijf afspeelt: we komen steeds meer te weten over de bedrijfsfilosofie, het achterliggende verdienmodel; we zien hoe het bedrijf bijdraagt aan de verspreiding van nepnieuws, hoe het omgaat met privacygevoelige gegevens van gebruikers en hoe het censuur toepast. Op de werkwijze van Facebook is steeds meer kritiek en de kritiek wordt ook steeds steviger. Al dan niet met rechtszaken tot gevolg.
The Cleaners
Een van de recente onthullingen is de schaduwindustrie van digitale schoonmakers: zogenaamde content moderators die in opdracht van het bedrijf dagelijks duizenden nieuw geposte items moeten beoordelen. Een manier om het sociale platform te zuiveren van haat en andere gruwelijkheden. Daarmee bepalen zij echter niet alleen wat wij op onze tijdlijn te zien krijgen, maar hebben ze ook directe invloed op onze vrije menings- en nieuwsuiting.
Tom Kreling deed samen met collega Huib Modderkolk onderzoek naar deze werkwijze en wist bloot te leggen wat er binnen Facebook gebeurt en welke dubbele maatstaven Facebook hanteert, waardoor haat en racisme de Nederlandse markt beheersen. Het gesprek dat hij voerde met ex-cleaner Erik resulteerde in het Volkskrant-artikel De hel achter de façade van Facebook.
Ook de documentaire The Cleaners (Hans Block & Moritz Riesewieck) brengt deze praktijk in beeld. Op dinsdag 25 september vertoont Studium Generale deze documentaire in filmhuis De Zwarte Doos. Meer info over dit SG-programma vind je hier.
Ben jij nog steeds actief op Facebook?
Nu steeds meer over de schaduwzijde bekend wordt is de vraag hoe deze kennis van invloed is op ons eigen Facebook-gebruik. Hoe gaan wij als burgers, bedrijfsleven, overheid etc. hier mee om? Met de bye bye Facebook-actie probeerden de makers van het tv-programma Zondag met Lubach gebruikers over te halen massaal hun account op te heffen. Het resultaat was beperkt en sommige gebruikers die er afstand van deden zijn inmiddels weer op het platform terug te vinden.
Tom Kreling (1980) is onderzoeksjournalist bij de Volkskrant en heeft de afgelopen jaren verschillende journalistieke prijzen gewonnen. Hij schrijft over fraude, corruptie en belastingparadijzen, daarnaast heeft hij de afgelopen jaren veel gepubliceerd over inlichtingendiensten, hackers en de invloed van techbedrijven. Recent maakte hij een reconstructie hoe een virus, vermoedelijk afkomstig uit Rusland, in 2017 heel Oekraïne platlegde.