Onderdeel van de themareeks De Stad / The City
De stad als doolhof, de plek waar mensen anoniem naast elkaar leven en zichzelf verliezen. Opvallend vaak wordt de stad in films verbeeld als een vergaarbaak van eenzaamheid en anonimiteit. Wat zegt dit over film en onze tijd? Aan de hand van filmfragmenten gaat Jan Salden op zoek naar het antwoord.
Ooit, zeker kort na de industriële revolutie, was de stad het symbool van vooruitgang, een baken voor het geloof in de toekomst. Daar waar cultuur, techniek en dynamiek hand in hand gaan. De plek waar het te doen is en waar je dus moet zijn om het leven in al zijn volheid te beleven.
Maar in de film – en zeker in de moderne film - wordt ook opvallend vaak de keerzijde van de grote stad getoond. Groots maar daardoor ook onoverzichtelijk. Anonimiteit die hand in hand gaat met onveiligheid. Dynamiek die verwordt tot chaos.
Enkele voorbeelden:
Lost Weekend, Lost in Translation, Oh Boy en scènes in Birdman tonen ons de stad als vergaarbaak van eenzaamheid. In Blade Runner en het hele film noir genre is de stad een valstrik, de plek waar je elk overzicht verliest. Anonimiteit is het leidende thema in 2046 en Chungking Express.
Jan Salden is de medeoprichter van The Searchers, een organisatie die zich tot doel heeft gesteld om de filmcultuur in Limburg middels lezingen en informatievoorziening te bevorderen. Hij is docent filmtheorie en geschiedenis op de Academie van Beeldende Kunsten Maastricht en is als vaste filmrecensent verbonden aan L-1, de radio-omroep van de provincie Limburg.
Gratis entree!
Reserveren kan bij Natlab via telefoonnummer 040-2946848