Transgender zijn is geen hype, het heeft altijd bestaan. Niet het woord of het concept, maar de mensen zijn er altijd geweest. Door de geschiedenis heen zijn transgenders grotendeels onzichtbaar geweest. Deze tentoonstelling brengt hun verhalen aan het licht.
“Ik heb geleefd op basis van wat mijn hart me vertelde. Ik heb mijn hele leven moeten vechten. Dat moet ik nog steeds. Terwijl ik in een bar zit te praten met iemand, zal er nog altijd iemand naar een ander fluisteren: ”weet je, dat is echt een kerel, dat is een flikker". Zelfs vandaag de dag! Wanneer houdt het op?
Maar ik ben blij hoe de dingen zijn gelopen. Ik heb veel van de wereld gezien: Parijs, Berlijn, Nice, Brazilië, Argentinië, Marokko. Ik heb gedanst, opgetreden, de hoer gespeeld, zelfs in de gevangenis gezeten. Als ik als meisje geboren was, was ik waarschijnlijk huisvrouw geworden met veel kinderen. Bah, zo saai." Aaïcha Bergamin (1932-2014).
Aaïcha's levensverhaal is een van de vele verhalen die worden verteld in deze tentoonstelling, gemaakt door historicus Alex Bakker en IHLIA (de internationale LGBTI-erfgoedorganisatie).
Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van transpersonen in Nederland van de jaren vijftig tot nu. Het toont hun lange strijd met uitsluiting en vooroordelen die langzaam heeft geleid tot meer emancipatie en erkenning. Persoonlijke verhalen laten zien hoeveel moed er voor nodig was voor mensen om in al die decennia gewoon zichzelf te zijn. U ziet portretten van Nederlandse trans mensen, van de oudste pioniers tot de jongste generatie. Tegenwoordig is transgender een verzamelnaam voor iedereen die zich distantieert van het bij de geboorte toegewezen geslacht, zoals crossdressers, niet-binaire gender queers en transmannen en -vrouwen. Je bent van harte welkom om hun verhalen hier te verkennen, op de campus.
TU/e erfgoed getoond
Deze tentoonstelling wordt samen met Compass georganiseerd. Leden van Compass verzamelden cultureel erfgoed in de transgemeenschappen aan de TU/e en in de regio Eindhoven. Deze objecten zijn onderdeel van de tentoonstelling.
Openingstijden
De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag 15 november t/m dinsdag 13 december 2022 op maandag t/m vrijdag: 07:00 - 19:00. In het weekend is de tentoonstelling gesloten.
Lezing “Beyond male and female”
Op woensdag 16 november gaf psycholoog Dr. mark Hommes de lezing ‘Beyond male and female’, waarin hij in het brede scala laat zien van identiteiten en uitingen die buiten het stereotype man en vrouw bestaan. De opname van de lezing (Engelstalig) is hier te bekijken.