Expositie

Herinner je de vrouwen

Laura Cnossen & Marjolein Koster
12 november t/m 27 november
Atlas Noord
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Stel je voor: je bent een Nederlandse vrouw,  begin jaren '50  en je wilt nieuwe kleding kopen, dan heb je toestemming en geld nodig van je man om dat te kunnen doen. Ook een verzekering afsluiten, geld van de bank halen of een operatie ondergaan was voor een vrouw niet mogelijk zonder handtekening van haar man, zij was immers “handelsonbekwaam”. Nog maar enkele decennia geleden zag de realiteit van vrouwen in Nederland er echt anders uit dan nu. Wist je bijvoorbeeld dat verkrachting binnen het huwelijk hier tot de jaren ’90 niet strafbaar was? Dat lijkt nu absurd, maar de vrijheden en rechten die we vandaag de dag zo vanzelfsprekend vinden, zijn pas recentelijk bevochten.

In de tentoonstelling Herinner je de vrouwen duiken we dieper in de Nederlandse vrouwenemancipatie van toen en nu. Binnen korte tijd zijn er enorme stappen gezet, maar wie hebben daarvoor gezorgd? Van de Dolle Mina’s die taboes doorbraken en ijverden voor gelijke kansen, tot het afschaffen van de vijf dagen bedenktijd voor abortus in 2023: de strijd voor gelijkwaardigheid blijft relevant.

Om te begrijpen waar we naartoe gaan, moeten we eerst leren waar we vandaan komen. Hoe heeft feminisme zich in Nederland ontwikkeld? Wie stonden er op de barricades, en wie vochten er achter de schermen voor verandering?

In deze fototentoonstelling zie je portretten van vijftien feministen van oude en nieuwe generaties. Via indrukwekkende beelden van fotograaf Laura Cnossen en begeleidende audioverhalen van Marjolein Koster krijg je een intiem inzicht in de persoonlijke verhalen van degenen die hebben bijgedragen aan een meer gelijkwaardige samenleving. Het wordt hoog tijd dat Nederland ze leert kennen.

Over de makers
Laura Cnossen (1993) is fotograaf en richt zich veelal op maatschappelijke en sociale onderwerpen. Een humane benadering en sociale betrokkenheid zijn kenmerkend voor haar werkwijze. Ze maakte eerder projecten waarin de kracht van haar portret en sociale kijk in humane projecten centraal stonden. Voorbeelden daarvan zijn haar project landschapsfoto’s waarop sporen van de oorlog in Bosnië te zien zijn (Manjača) en haar fotoboek en tentoonstelling Love, Klink. Dit project werd genomineerd voor de Unseen Dummy award. 

Marjolein Koster (1990) is freelance journalist en multimediaal verhalenverteller, met een focus op maatschappelijke en politieke kwesties. Ze werkt voor kranten, tijdschriften en maakt podcasts en documentaires. Haar recente werk, zoals de podcast De Val van Srebrenica, werd genomineerd voor een Tegel, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse journalistiek. Marjolein zet zich in om verborgen verhalen zichtbaar te maken, zoals in haar podcast over vrouwenemancipatie binnen streng christelijke gemeenschappen.

Openingstijden
De tentoonstelling is gratis en zonder reservering te bezoeken op de begane grond in Atlas, TU/e campus en is geopend van dinsdag 12 tot en met 27 november 2024:

  • Maandag t/m vrijdag: 08:00 - 18:00
  • Zaterdag en zondag: gesloten

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x