In een wereld die vaak hardheid beloont, verkennen vier kunstenaars de kracht van kwetsbaarheid in de tentoonstelling Alles van waarde is weerloos. Wat betekent het om je open te stellen in tijden waarin juist afstand en verdediging de norm lijken? Hoe kunnen breekbare momenten ons juist sterker maken? Ontdek de bijzondere werken en bezoek de tentoonstelling gratis in het Atlasgebouw tussen 28 april en 14 mei.
Voor deze unieke tentoonstelling vroeg Studium Generale vier kunstenaars - Jolijn Bos, Jolanda Pulles, Janske Kaethoven en Esther Matthijsse – om te reageren op het beroemde gedicht De zeer oude zingt van Lucebert. Hun geëxposeerde werken dagen ons uit om stil te staan bij de kracht van kwetsbaarheid, en laten zien hoe juist daarin onze weerbaarheid kan ontstaan.
In ons dagelijkse leven staan we zelden stil bij poëzie of kunst—tot het leven ons overvalt. Een verlies, een gebroken hart of juist intens geluk. Op zulke momenten zoeken we naar woorden en beelden die ons helpen betekenis te geven aan wat we voelen. Kunst is dan geen bijzaak meer, maar een bron van troost, herkenning en verbinding.
De tentoonstelling Alles van waarde is weerloos nodigt je uit om open te staan voor elkaars tekortkomingen en je te laten raken en ontroeren.
Over de kunstenaars
Jolijn Bos is een grafisch ontwerper gedreven door nieuwsgierigheid en intuïtie. Ze beweegt in haar werk zich tussen grafisch ontwerp en autonome, driedimensionale experimenten. Ze verkent de grenzen van haar vakgebied door onderzoek en experiment. Op zoek naar een constante ontwikkeling in het makerschap.
Janske Kaethoven is een veelzijdig beeldend kunstenaar met een achtergrond in grafisch ontwerp, AV design, fotografie en animatie. Als visual artist legt ze de poëzie van het alledaagse vast. Met oog voor de schoonheid in het kleine en de magie van de natuur creëert ze beelden die raken, van fotografie en collages tot assemblages en installaties.
Esther Matthijsse is een grafisch ontwerper met een liefde voor illustratie. Naast ontwerp maakt ze autonoom werk waarin ze verhalen en gebeurtenissen verbeeldt die haar raken. Ze gelooft dat de kwaliteit van onze relaties de kwaliteit van ons leven bepaalt en probeert in haar werk die persoonlijke inzichten samen te brengen met de universele behoefte aan verbinding.
Jolanda Pulles is een beeldend kunstenaar die werkt met schilderkunst, driedimensionale vormen en taal. Ze haalt inspiratie uit gevonden materialen, zoals afval, hout en andere objecten die hun oorspronkelijke functie verloren hebben. In haar werk onderzoekt ze thema’s als veerkracht en geestelijk welzijn.
Openingstijden
De tentoonstelling is te bezoeken op de begange grond van het Atlas gebouw op de TU/e campus van 28 april t/m 14 mei 2025.
Maandag t/m vrijdag: 08:00 - 20:00
Weekend: gesloten
Gratis rondleidingen
Voor meer verdieping kan je deelnemen aan een gratis rondleiding, gegeven door een van de kunstenaars. Klik hier voor data en meer informatie en om je aan te melden.
Informatie voor schoolgroepen
Schoolgroepen zijn van harte welkom om de tentoonstelling te bezoeken. Meld je bezoek vooraf aan door een e-mail te sturen naar studium.generale@tue.nl. Vermeld daarbij met hoeveel studenten je komt, op welke dag en op welk tijdstip.