De wifinetwerken slibben dicht! Teveel concurrerende wifi-apparaten, teveel dataverkeer. Experts in gesprek over de vraag hoe we draadloos internet toekomstbestendig houden. Met onder andere prof. Bart Smolders, hoogleraar Telecommunicatie (TU/e) en prof. Ton Koonen, hoogleraar Optische communicatiesystemen (TU/e).
Het aantal wifi-apparaten op de markt groeit komende vijf jaar van 25 miljard naar ruim 75 miljard. De strijd om het beperkt aantal frequentiekanalen zal op termijn tot een onhoudbare situatie leiden. Gelukkig staat de technologie niet stil en zijn oplossingen al in ontwikkeling.
Naar 5G en zelfs 6G
Een van die oplossingen zit ’m in het gebruik van hogere frequenties en meer antennes op een kleinere afstand van elkaar. 5G – dat staat voor 5e generatie mobiele netwerk – mag dan binnenkort de nieuwe standaard voor onze mobiele netwerken zijn, prof. Bart Smolders en collega’s zijn al bezig een start te maken met de ontwikkeling van 6G-antennes om het mobiele netwerk nog sneller en nog betrouwbaarder te maken. Iets dat bijvoorbeeld de grootschalige introductie van zelfrijdende auto’s mogelijk zou kunnen maken. Smolders ontving er onlangs een Europese beurs voor.
De ontwikkeling en implementatie van 5G leidt ook tot veel maatschappelijk debat. Zo is er binnen en buiten de wetenschap discussie over het al dan niet bestaan van nadelige gezondheidseffecten als gevolg van de elektromagnetische straling. Daarnaast zou een intensiever data- en internetgebruik ook een forse toename van het energieverbruik betekenen. En kunnen we de concurrentiestrijd met China wel aan?
Science café Eindhoven
Studium Generale TU/e en boekhandel Van Piere organiseren zo’n vijf keer per jaar op de dinsdagavond het Science Café Eindhoven; een ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van wetenschap, zich wil laten inspireren en mee wil denken en discussiëren over wetenschappelijke ontwikkelingen. Regelmatig wordt er aandacht besteed aan onderzoek dat op de TU/e plaatsvindt. Denk aan thema’s als: duurzame energie, de toekomst van mobiliteit, human design, de robotisering van onze maatschappij en kunstmatige intelligentie.