De recente gebeurtenissen in Israël en Gaza hebben een enorme impact op velen. Ook hier op onze universiteit. Het is bijzonder uitdagend om hieraan aandacht te geven op een manier die voor iedereen aanvaardbaar, werkbaar en passend is. Toch vinden we het belangrijk om dat te doen. Velen van ons kennen immers een ongekend verdriet, voelen angst, machteloosheid en woede. Met twee programma’s, georganiseerd door Studium Generale, ESA en TINT, wordt gelegenheid geboden deze gevoelens uit te spreken zonder veroordeling, zonder woordenstrijd.
Dit programma is Nederlandstalig.
Een dialoog tussen tegenpolen
Op donderdagavond 16 november gaan Murat Karatas en Tjeerd Ritmeester met elkaar in gesprek. Het is een dialoog tussen twee raadsleden van de gemeente Eindhoven die beiden lid zijn van dezelfde politieke partij, de PvdA, maar qua gevoelens en denkbeelden over het Israël-Gaza conflict enorm ver uit elkaar liggen; een dialoog tussen tegenpolen. Murat is moslim, Tjeerd is van Joodse afkomst. Met hun uitspraken en gevoelens raken zij elkaar in het diepst van hun hart en toch blijven ze met elkaar in gesprek. Studenten, medewerkers en mensen uit de stad worden uitgenodigd om naar deze dialoog te komen luisteren en zich hierdoor te laten inspireren.
De oplossing van conflicten begint vaak met elkaar de gelegenheid te geven vanuit het eigen perspectief te vertellen en gevoelens te delen, zonder dat er discussie ontstaat of wordt vastgesteld wat nu waar is en wat niet.
De dialoog zal ongeveer 45 minuten duren en wordt (in)geleid door Lucas Asselbergs, hoofd Studium Generale. Na dit gesprek kan het publiek gedurende ongeveer 20 minuten vragen stellen en eigen ervaringen delen. Ook in dit gedeelte van het programma zal het gaan om delen, luisteren en niet om discussie. Op deze manier hopen we iedereen de ruimte te kunnen bieden om zijn of haar hart te luchten, zonder veroordeeld of aangevallen te worden.
Deze avond is in het Nederlands. Dat is de taal waarin de gasten van deze avond, Murat en Tjeerd, beiden Nederlanders, elkaar het best tegemoet kunnen treden en waardoor de woordkeus zo zuiver mogelijk kan zijn. Van het gesprek zelf op deze avond wordt een video-opname gemaakt die Engels ondertiteld zal worden, waardoor niet-Nederlands sprekenden er kennis van kunnen nemen. De reacties vanuit de zaal zullen niet opgenomen worden.
Ticketreservering
Deze avond is toegankelijk voor studenten, TU/e medewerkers en alle andere die geïnteresseerd zijn. De voertaal is Nederlands. Het reserveren van een ticket is voor dit programma verplicht (zwarte "bestel" knop links op de pagina).
SG & USE/ITEC registratie
Voor de SG&USE/ITEC registratie scannen bachelor studenten hun studentenkaart op de locatie voor aanvang van het programma.
Meer info over SG&USE/ITEC vind je hier.
Engelstalige dialoogavond op 30 november
Op 30 november organiseren ESA en TINT een dialoogavond over hetzelfde thema met dezelfde insteek, waarbij de voertaal Engels zal zijn. Tijdens een dialoogavond wordt aan diverse tafels hetzelfde thema besproken in groepen van ongeveer vijf personen. De dialoogavond volgt een helder protocol, dat waarborgt dat iedereen gehoord wordt, niemand wordt aangevallen of gekwetst en er ruimte is voor verschillende opvattingen. Deze avond is toegankelijk voor studenten en medewerkers van de TU/e en Fontys. Per tafel zal een deskundige dialoogbegeleider het gesprek in goede banen leiden. De avond duurt ongeveer 2,5 uur. Aanmelden voor deze Engelstalige dialoogavond kan via deze link.