10-3-2022

Verbredende blik in tijden van oorlog

Studium Generale is er om je blik te verruimen. Ook zonder brede blik valt te zien dat er zich een ramp voltrekt onder onze ogen.

Stel je eens voor dat stroom en gas worden afgesneden, dat internet en TV niet meer werken, dat de sirenes loeien en je naar een schuilkelder moet, terwijl je niet weet of je familie en vrienden veilig zijn. Een oorlog met alles waarvan Europa enkele decennia gevrijwaard leek, beheerst het nieuws: vernietigingen, dood en verderf, immense angsten en onzekerheden, enorme vluchtelingenstromen en vooral ook heel veel vragen over wat de feiten precies zijn.

In zo’n periode probeert Studium Generale te duiden en te helpen een goed beeld te krijgen. Op dindag 29 maart organiseren we daarom een  online interview met prof. dr. Hans van Koningsbrugge: Understanding the war in Ukraine. Je kunt dit programma via livestream bekijken en er zal voldoende tijd zijn om vragen te stellen. Voor nu doen we een aantal suggesties hoe je meer over achtergronden aan de weet komt (zie onderstaande links). Daarmee is niet het complete verhaal in beeld gebracht, maar wel een aanzet tot een bredere kijk op de problematiek. Alle mensen die door deze oorlog geraakt worden of ze nu Oekraïens, Russisch, Nederlands of anderszins zijn, wensen wij veel sterkte. Het verlangen dat deze verschrikkingen zo snel mogelijk stoppen, houdt niet op bij landsgrenzen.

Lucas Asselbergs

Hoofd Studium Generale

 • Nederlandstalige podcast: Onbehaarde Apen: #178 de geschiedenis van Oekraïne en Rusland is als een gedwongen huwelijk
  Oekraïne en Rusland zijn gedurende hun geschiedenis innig met elkaar verweven. Wat moet je daarvan weten om het conflict te begrijpen? Ruslandkenners Hubert Smeets en Bart Funnekotter duiken in de soms tragische geschiedenis van Oekraïne.
  (bron NRC)
   
 • Engelstalige podcast: The rest is history: Ukraine and Russia
  Gaat over een brute en gebroken geschiedenis, van de verovering door de Vikingen en Kyivan Rus', en het steeds veranderende landschap in de vroegmoderne periode. Over de ongelooflijk ingewikkelde Russische Burgeroorlog, tot aan de dag van vandaag.
  (Bron Apple Podcasts)
   
 • Engelstalige video lecture: Ukraine: A Normal Country van Timothy Snyder, Levin hoogleraar geschiedenis en wereldvraagstukken, Yale University  (Petryshyn Memorial Lecture).
  (bron: Ukrainian Research Institute Harvard University)
   
 • ‎Engelstalige video lezing: Insights from Bellingcat on Russia's Ukraine ambitions met Christo Grozev, hoofd Rusland onderzoeker, Bellingcat
  (bron: Reuters Institute)
  Bellingcat is een burger-onderzoeksjournalistiek netwerk. Het netwerk is gespecialiseerd in factchecken en het uitvoeren van open-source inlichtingen. Het onderzoekt internationale conflicten en werd bekend door berichtgeving over de Syrische Burgeroorlog, de oorlog in Oost-Oekraïne, de vliegramp met de MH17, de vergiftiging van Sergej en Joelia Skripal en later van Aleksej Navalny (bron: wikipedia).

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x