12-9-2023

TU/e's Artist in Residence 2023: Expedition Stefano Keizers

Grenzeloze creativiteit verkennen

Voor de derde keer sinds 2019 wordt de TU/e tijdelijk 'bewoond' door een Artist in Residence (AiR). In navolging van muzikant Spinvis (2019) en schrijver Arnon Grunberg (2021) is het nu de beurt aan experimenteel performancekunstenaar Gover Meit, beter bekend als Stefano Keizers en tegenwoordig Donny Ronny. 


Dit najaar neemt Stefano Keizers 23 studenten mee op een intense creatieve expeditie. Tijdens een reeks van 10 masterclasses ontdekken ze onontgonnen terrein voorbij grenzen, comfortzones, angsten en schaamte. Wat ze precies gaan doen durven we niet te zeggen, maar geïnteresseerden kunnen daarachter komen tijdens de eindpresentatie/voorstelling/product/onthulling/ wat-het-ook-wordt in de laatste week van november.
 

Start van de expeditie: verstoppertje spelen met 100 mensen in Auditorium 
De expeditie ging van start op maandag 11 september met 100 mensen die de ultieme versie van ieders favoriete kinderspel speelden: Verstoppertje! Stefano was de zoeker en de bijna honderd volwassenen sprinten en verstopten zich alsof hun leven ervan afhing!  
Bekijk de video hierboven om een indruk te krijgen van het verstoppertje spelen. 

Klik hier voor een foto-impressie.
En lees hier de artikelen die Cursor schreef over de Artist in Residence Expeditie van dit jaar. 
 

Wie is Stefano Keizers?
Gover Meit (Stefano Keizers) studeerde af aan de Rietveld Academie en is beeldend kunstenaar, theatermaker, presentator en mediapersoonlijkheid. Zijn naam verandert misschien om de paar jaar, maar constante is dat hij in zijn werk artistieke expressie niet uit de weg gaat. Hij is wars van labels en durft zichzelf uit te dagen...altijd. Geïnspireerd door de kunstenares Marina Abramovic is het resultaat van zijn werk meestal een ongekende ervaring - vaak grappig, soms vervreemdend en bijna altijd (licht) absurd. Hoewel veel mensen hem kennen om zijn humor, is Stefano Keizers vooral iemand die de status quo uitdaagt en mensen aan het denken zet.

Een nieuw perspectief op het verkrijgen van kennis
"Naast leuk en bijzonder is de expeditie ook leerzaam, op een compleet nieuwe manier", verwacht Lucas Asselbergs, hoofd van Studium Generale dat het AiR-project organiseert. "De manier waarop Stefano Keizers kennis opdoet - hij ging ooit onaangekondigd naar een gerechtsgebouw en ging daar in discussie met de mensen in het gebouw  - is radicaal anders dan de manier waarop studenten doorgaans kennis opdoen. Het is nuttig om te beseffen dat zo'n onzekere, geïmproviseerde, schijnbaar chaotische methode ook structuur heeft en resultaten oplevert. De studenten die deelnemen aan deze expeditie staan op het punt om een geheel nieuwe manier van leren te ervaren. Wat Stefano doet, is het ultieme voorbeeld van CBL (Challenged Base Learning). Het is goed om te zien dat de TU/e niet bang is om te experimenteren in dit gebied." 
 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x