20-12-2018

SG 2018: terugblik en tips

Deze tijd van het jaar schreeuwt om cheesy terugblikken, goede-voornemens-die-vóór februari-al-sneuvelen en maffe lijstjes. Een rondje langs het Studium Generale programmateam (Lucas, Gijs, Corine, Esther, Marle en David) levert een handvol mooie herinneringen en dito tips op.


Stipnotering

Met stip bovenaan in de SG terugblik-hitparade staat SG24/60. 24 uur non-stop vierden we op 4 en 5 oktober dat Studium Generale 60 jaar bestaat met een programma dat meer dan 2000 bezoekers letterlijk en figuurlijk in beweging bracht. Lucas: “Ik was erg trots op SG24/60, omdat we de veelzijdigheid van wat Studium Generale te bieden heeft konden laten zien met een inhoudelijk en amusant programma waar veel mensen plezier aan beleefden. Er hing die dag een echte SG vibe op de campus.”

Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa gestrikt

Eindelijk wisten we dit jaar, met enige hulp van onze universiteitshoogleraar prof.dr. Bert Meijer, de Nederlandse nobelprijswinnaar prof.dr. Ben Feringa te strikken! Bevlogen deelde Feringa zijn persoonlijke ervaringen als onderzoeker, zijn plezier in het doen van ontdekkingen en zijn liefde voor de scheikunde met de ruim 400 bezoekers in de Blauwe Zaal. “De kansen hem live te zien spreken zijn schaars. Ik vond hem een echte inspirator voor aanstaande wetenschappers”, aldus Gijs.

Burn-outverschijnselen: een actueel thema onder studenten

Actualiteit is belangrijk bij het samenstellen van ons programma, net als de belevingswereld van studenten. Beide kwamen samen in TIME OUT!; een interactieve, muzikale voorstelling over de hobbels op de weg tijdens de studietijd en het begin van de loopbaan. Corine: “ Veel studenten hebben het té druk en raken het plezier in hun studie en soms zelfs het leven kwijt door het gevoel dat ze aan eindeloos veel verwachtingen moeten voldoen. Door deze theaterinterventie kregen we een hele zaal aan het reflecteren en aan het lachen. Bezoekers gingen tijdens en na de voorstelling met elkaar in gesprek en dachten na over oplossingen. We hopen dat we samen met studentenfractie Groep-één het thema wat beter op de kaart hebben gezet.”

Een foto expo van wereldformaat

Esther: “Al vele jaren doet de World Press Photo tentoonstelling de TU/e aan, en elk jaar weten we meer mensen te bereiken met de meest indrukwekkende nieuwsfoto’s van het voorgaande jaar. Nog nooit gaven we zoveel mensen een rondleiding door de tentoonstelling. De manier waarop de schoonheid van de beelden en de verhalen erachter je grijpen is voor mij elk jaar opnieuw een hoogtepunt.”

Muzikale hooooogtepunten

Voor Marle was het optreden van Flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel een absoluut hoogtepunt: “Naar weinigen keek ik dit jaar met zoveel bewondering als naar Flamencooooo van Eric Vaarzon Morel. Wat een kennis en muzikaliteit; ik had nog uren naar hem kunnen luisteren”.

Van een geheel andere orde maar evenzo geniaal waren de explosieve optredens van Yung Internet en De Likt. David: “Ik kan er kort over zijn J: de zaal werd compleet gek!”

Last maar zeker not least was er ‘The Sound of Science’; een dag waarop wetenschappers, muziekkenners en muzikanten de lucht in trilling brachten met muziek, bevlogen verhalen, anekdotes, en wetenswaardigheden over hoe technologie en wetenschap de popmuziek groot maken. Bekende namen als Matthijs van Nieuwkerk, Leo Blokhuis en Colin Benders schitterden naast minder bekende maar evenzo inspirerende sprekers als TU/e’s Clara Stegehuis, Maarten Hornikx, Remco van der Hofstad, Berry Eggen en vele anderen. Lucas: “Het unieke concept en de combinatie van sprekers/gasten wist het publiek te verrassen. We hebben veel enthousiaste reacties mogen ontvangen met de vervolgvraag: komt er volgend jaar weer een Sound of Science?”

SG tipparade

We willen je zeker niet met lege handen de vakantieperiode insturen, dus in willekeurige volgorde zijn hier onze bezoek/kijk tips voor een paar ontspannende en inspirerende weken:

  • Begin het jaar lekker ‘out of je comfort zone’ met de heerlijk verwarrende voorstelling ‘Erg heel’ van Stefano Keizers. Speellijst klik hier.
  • Netflixtip voor de Kerst: de nieuwe film ‘Roma’ van regisseur Alfonso Cuarón (Gravity, Children of Men, Y Tu Mama Tambien).
  • Of als je juist even genoeg hebt van al dat Netflixen, ga er dan een keer op uit naar de Carvaggio expositie in Utrecht.
  • TV terugkijktip: De stilistisch prachtige documentaire ‘Het is gezien’ van Erik Lieshout & Tom Rooduijn. Over de vraag hoe het vandaag de dag is gesteld met de vrijheid van kunst en het vrije woord in Nederland. Interviews met taboedoorbrekende kunstenaars als Hans Teeuwen en Tinkebell.
  • Neem een keer de trein naar Amsterdam Centraal, stap op de pont naar Noord en ga lunchen of een biertje drinken in Eye (Filmmuseum). Prachtig uitzicht op het IJ. En natuurlijk niet vergeten om een voorstelling mee te pakken.
  • De filmtitels van deze winter: Beautiful Boy, Bohemian Rhapsody, Cold War, Shoplifters en The favourite. Kun je niet kiezen? Niet getreurd: we draaien ze allemaal in De Zwarte Doos in de komende maanden.
  • De voorstelling MOTORS van danscollectief 155 is fan-tas-tisch.  Een groep vrienden combineert hun grote liefdes, motoren en dans: “Lekker blaffen, op zoek naar wie wij willen zijn”. MOTORS gaat over de 'echtheid' van de ervaring en de intensiteit waarmee je die beleeft. Speellijst klik hier.
  • Muziek luistertip: SG24/60 Spotify ‘plee’list, 240 songs van 1958 to nu.

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x