Wat zien we allemaal uit naar het normaal. Alleen, wat was dat normaal ook al weer? Tijd om te rade te gaan bij Studium Generale.
Terwijl veel studenten nog midden in de tentamentijd zitten kijk ik toch graag al vooruit naar wat Studium Generale het aankomende kwartiel in petto heeft.
Cultuurhistoricus David van Reybrouck zal onze gast zijn. Hij haalt heftige herinneringen op aan het ontstaan van het huidige Indonesië. Ook is er in een documentaire te zien over hoe Jules Schelvis het vernietigingskamp Sobibor wist te overleven en met andere overlevers in gesprek gaat. Op 4 mei, traditioneel een dag vol zwarte herinneringen, volgt een mooi verhaal over Philips’ verzetsheld Jan Zwartendijk.
Het is niet bepaald lichte kost in een tijd waarin de wereld zucht en kreunt onder het juk van het coronavirus en misschien nog wel meer onder de maatregelen om de pandemie te bedwingen. Het zijn harde en ongekend onvrije tijden. En toch, na het meemaken van de drie genoemde programma’s ga je misschien anders kijken naar begrippen als ellende, eenzaamheid, angst en onvrijheid. Het besef dat het leed van alle tijden is en ook gepaard gaat met nieuwe inzichten, een verfrissend elan en hoop op een betere toekomst kan ook inspirerend en troostend zijn.
Na hartige komt het zoet: heerlijk zo’n quiz, die de slimste TU/e persoon zal opleveren, en bezoek de veelzijdige festivals dit jaar online zoals Luna festival, Conduct en Plugged. Al met al zal het een kwartiel worden van extreme emoties en wie weet nieuwe ontmoetingen, weerzien en grote opluchting. Dus neem die stap en doe met ons mee!
Bekijk hier de programma's die we voor je hebben in Q4/
Lucas Asselbergs, hoofd Studium Generale