26-8-2021

Op zoek naar de feiten

Veel mensen in het Westen leven in rijkdom, met goede medische zorg, een behoorlijk inkomen en zowel mannen als vrouwen krijgen vaak goede scholing. In de rest van de wereld is het heel anders: het overgrote deel van de wereld leeft op een dieet van honger, slechte huisvesting en er is maar weinig school, vooral voor vrouwen. Dat is toch zo duidelijk als wat. Zou je zeggen.

Onderzoeker-arts Hans Rosling schudde met zijn boek ‘Factfulness’ (2018) miljoenen mensen wakker en zijn TED talks zijn al 15 jaar ware hits. Als je mensen vraagt naar de feiten rond levensverwachting, gezondheid en inkomen blijken chimpansees betere antwoorden te geven dan mensen, journalisten en wetenschappelijk opgeleiden, medemensen van allerlei komaf. Vermoedelijk ook jij en ik.

Moet je je voorstellen dat we een wereld aan het bouwen zijn met aannames over al dit soort alledaagse en uiterst belangrijke zaken en we het vaak helemaal bij het foute eind hebben. Aannames waardoor we elkaar en de wereld aan de lopende band fout en veelal onnodig negatief interpreteren.

We staan aan het begin van een nieuw academisch jaar. Aan Studium Generale de prachtige opdracht om studenten te helpen met het verbreden van hun horizon. Wat zou het mooi zijn als we een bijdrage konden leveren aan een meer grondige kijk op de wereld. Een kritische en open blik waardoor er ruimte ontstaat voor verbazing, verdieping en vervoering.

Lucas Asselbergs, hoofd Studium Generale TU/e

 

P.S. we hebben nog een leuke weggeefactie op Instagram en Facebook (t/m woensdag 1 september). Laat daar in de comments weten waarom jij het boek “Factfulness” graag zou lezen en wie weet mag jij dan een van de drie exemplaren bij ons op SG kantoor in het Auditorium op komen halen.

* Rosling H, Rosling O, Rosling Rönnlund A (2018). Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think Flatiron Books ISBN 978-12-50-12381-7, vertaling in het Nederlands door Annemie de Vries: Feitenkennis: 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt, uitgebracht in 2018 door Uitgeverij Het SpectrumISBN 978-90-00-35122-0

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x