1-9-2020

Column en video | Op avontuur met Studium Generale

Meer dan drieëntwintighonderd nieuwe studenten maakten onlangs kennis met Studium Generale (‘SG’ voor ingewijden) tijdens de online introquiz. Wij leerden hen een beetje kennen en zij ons. We begrepen bijvoorbeeld dat een deel van hen komt studeren om aan een nieuwe wereld te werken en dat sommigen aanhangers waren van het viruswaanzinstandpunt. Geen meerderheden, maar toch, opmerkelijk. Wij willen alle studenten graag heel goed leren kennen en wij hopen van harte dat dat wederzijds is. 

Wat SG doet en waar je allemaal de komende maanden van kan gaan genieten of aan kan snuffelen, dat is niet zo moeilijk; dat vind je op Facebook, Insta, op de website of zelfs via een papieren folder. Waar dat allemaal plaatsvindt is al wat ingewikkelder, want voorheen zaten we praktisch altijd in de Blauwe Zaal, De Zwarte Doos of Luna, maar nu met het virus, kan je het meeste ook online volgen, van welke plek dan ook, als je maar internet hebt.

OK, dat is dan ook opgelost. Maar nu, waarom SG?

Tja, die vraag is net een tikje lastiger. Klopt, wij maken programma’s, ook de komende tijd. Zo is er een prachtverhaal van een vrouwelijke astronaut, een avond over liefde (steek je altijd wat van op) en een avond over donkere dystopieën. Kortom, SG heeft een breed aanbod van lezingen, concerten, theaterstukken, films en workshops. Gave, weirde, onthustende, grappige en spraakmakende programma's. Bedacht met jou, of met jou in gedachte.

Maar waarom?

Het (onvolledige) antwoord is om jouw te helpen een nog bredere, meer veelzijdige, maatschappij-geörienteerde, van cultuur genietende master of science te worden. Want, hoewel de meesten als antwoord in onze introquiz aangaven dat ze kwamen om een vak te leren weet iedereen dat een universiteit dé plek bij uitstek is om je in de volle breedte te ontwikkelen, juist voorbij ‘het vak(je)’ en effe voorbij je comfort zone. En daar helpt SG heel graag een flinke hand bij.

Denk je nu: “Mooie woorden, maar ‘k snap het nog nie”, bekijk dan zeker even het bovenstaande “samenzweerderige” filmpje dat we voor jou maakten. 

Laten we samen van dit merkwaardige jaar iets onvergetelijks maken, een mooi avontuur.

Lucas Asselbergs, Hoofd Studium Generale TU/e

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x