16-11-2021

InScience filmfestival On Tour Eindhoven

Na een, vanwege corona, gecancelde editie vorig jaar, organiseert Studium Generale TU/e samen met Natlab van 22 t/m 24 november ‘InScience On Tour Eindhoven’; een filmfestival waarbij enkele van de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar getoond worden. Drie avonden op rij staan in het teken van de wetenschapsfilm en elke avond zal er een deskundige een toelichting geven op het thema van de film. Na afloop is er mogelijkheid voor het publiek om vragen te stellen.

Birds of America
Maandag 22 november | 19:30 – 21:45 | Filmhuis De Zwarte Doos, TU/e campus | info en tickets.

Birds of America is een liefdesbrief aan de grondlegger van de natuurbescherming  en een Amerikaanse odyssee langs de oevers van de Mississippi die toont wat er in relatief korte tijd verloren ging door industrialisatie, hebzucht en onverschilligheid.(Urban) ecoloog en tevens oprichter van Wild Eindhoven, Nuno Curado, zal de film inleiden en na afloop vragen beantwoorden van het publiek.

In Silico
Dinsdag 23 november | 19:30 – 21:45 | Filmhuis De Zwarte Doos, TU/e campus | info en tickets


Een jonge filmmaker documenteert een briljante neurowetenschapper die gefrustreerd is geraakt door de status quo van zijn vakgebied. Met het verstrijken van de tijd en miljoenen dollars op het spel, verkent In Silico een gedurfde tien jaar durende zoektocht om het volledige menselijke brein te simuleren op supercomputers. Onderweg wordt de schoonheid van kleine fouten en gedurfde voorspellingen onthuld - een controversiële ruimte waar wetenschappelijke processen en ego elkaar ontmoeten, en waar de grenzen tussen objectiviteit en ambitie vervagen.
Na de filmvertoning zullen dr. Regina Luttge en prof. dr. ir. Bert de Vries, beiden van de Technische Universiteit Eindhoven, hun visie geven op in-silico en in-vitro neurale netwerken en vragen uit het publiek beantwoorden.

Citizen Nobel
Woensdag 24 november | 19:30 – 21:45 | Natlab, Kastanjelaan 500 | info en tickets

Wanneer Jacques Dubochet in 2017 de Nobelprijs voor scheikunde ontvangt, verandert dat zijn leven. Uit de schaduw en in het licht, wordt hij plots van alle kanten aangesproken. Wat kan hij doen met zijn stem, die nu door iedereen gehoord wordt? Hoe moet hij, als 'nobel burger', zijn verantwoordelijkheid als onderzoeker en mens invullen? Dan zet een toespraak van Greta Thunberg alles op zijn kop.

Prof.dr. Bert Meijer van de Technische Universiteit Eindhoven zal de film inleiden door dieper in te gaan op de ceremonies rondom de Nobel Prijs en wat er gebeurt na het winnen van zo'n prijs. Na afloop is er een Q&A met het publiek.

InScience - International Science Film Festival Nijmegen
InScience is een van de grootste wetenschapsfilmfestivals in Europa en uniek in Nederland. Het festival is gericht op het snijvlak tussen film, wetenschap en maatschappij. Het programma bestaat uit wetenschapsfilms, debatten en een educatieprogramma voor kinderen en jongeren. De zevende editie van het festival vond plaats van 10 t/m 14 november 2021 in Nijmegen. De satelliet editie ‘InScience On Tour Eindhoven’ vindt plaats van 22 t/m 24 november 2021 bij Studium Generale TU/e in Filmhuis De Zwarte Doos op de TU/e campus en bij Natlab aan de kastanjelaan 500 in Eindhoven.

CoronaCheck
InScience On Tour Eindhoven volgt de richtlijnen vanuit de overheid m.b.t. de geldende coronamaatregelen. Om toegang te krijgen zal daarom een coronacheck plaatsvinden.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x