17-12-2020

Column | Een jaar om nooit te vergeten

Wat heb je het afgelopen jaar het meest gemist in je studentenleven? Je medestudenten, docenten, het vertrouwde gangetje naar de collegezaal of je OGO groep? De borrels op donderdagavond, de huisfeestjes, of de repetities in Luna? Of is het de allesomvattende  realtime 3D-ervaring van alles wat zo ongeveer belangrijk is in het leven?

Het weinig bewegen, veel thuis zitten, bingewatchen en gamen  waren voor velen vaste onderdelen van de dagelijkse coronasleur.

In de eenzaamheid van de coronatijd is het overigens wel goed toeven met bijvoorbeeld documentaires als ‘The Sunny Side of Sex’. In één van Sunny Bergman’s films kwam voorbij dat in een straatarm land als Cuba de belangrijkste dingen altijd voorhanden zijn: muziek, dansen en seks. The best things in live are for free. Heerlijke docu; zeker een aanrader voor de Kerstvakantie. Maar dat dit allemaal kon was iets van vroeger, totdat het coronavirus uitbrak. Datgene wat het leven eigenlijk altijd wel een beetje dragelijk maakt, de nabijheid van elkaar, dat was er de afgelopen maanden niet bij. Zeker niet als je alleen zit op je kamer.

Rutger Bregman beschrijft in zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ dat juist in barre tijden mensen met creatieve en mooie oplossingen  komen en zich niet gauw laten demoraliseren. Het is precies die no-nonsense mentaliteit die me altijd al zo heeft aangesproken bij zowel de TU/e als in de stad Eindhoven en die we de afgelopen negen maanden vaak hebben mogen voelen en meemaken.

Studenten organiseerden zich in een platform om eenzaamheid te bestrijden, Toneelvereniging Doppio voerde online theaterstukken op   en studentensymfonieorkest Quadrivium bakte koekjes bij wijze van sponsoractiviteit. En dan heb ik het nog niet over de voortvarendheid en het eindeloze geduld van docenten en studenten om letterlijk alles via MS-teams toegankelijk en bespreekbaar te maken. Als je hier allemaal toe in staat bent verdien je een hele mooie kerst en een steengoed 2021, met vast nog wel beperkingen maar graag ook met ongekende mogelijkheden.

Om je alvast een eindje op weg te helpen naar een positief en saamhorig 2021 biedt de TU/e Winter University de komende periode volop leuke en interessante activiteiten waarbij we elkaar niet uit het oog hoeven te verliezen.

 

Lucas Asselbergs,

Hoofd Studium Generale

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x