5-12-2018

The Sound of Science boeit en verrast

Op 2 december brachten wetenschappers, muziekkenners en muzikanten de lucht in trilling met muziek, bevlogen verhalen, anekdotes, en wetenswaardigheden over hoe technologie en wetenschap de popmuziek groot maken, daarmee de verwachting van het publiek inlossend.

(Fotografie: Bart van Overbeeke)

Het had flink wat voeten in aarde om de combinatie van technologie, wetenschap en popmuziek samen te brengen in een nieuw concept, maar het lukte Kees Toering, o.a. bedenker van de Top2000 en Studium Generale met: The Sound of Science. Voor de TU/e was ‘The Sound of Science’ een uitgelezen kans om de vaak onzichtbare maar alomvattende invloed van techniek op zoiets vertrouwds als de popmuziek te laten zien."De combinatie van wetenschappers, verankerd in de inhoud, en rasperformers als Leo Blokhuis, Matthijs van Nieuwkerk en de swingende huisband werkte wonderwel", aldus Lucas Asselbergs, presentator en tevens hoofd van Studium Generale. Bij het muzikale symposium in de middag was ruimte voor wat meer diepgang en de variatie in onderwerpen zorgde ervoor dat ondanks de duur van vier uur, het geen lange zit leek. Zo bracht Leo Blokhuis een stortvloed aan leuke anekdotes gecombineerd met fascinerende muziekfragmenten en vertelde wiskundige Clara Stegehuijs (lees hier het interview met Clara in De Cursor) over de rol van netwerken in de muziekindustrie en waarom hits viral gaan. Douwe Draaisma gaf op zijn beurt inzicht in wat een reminiscentiehobbel is en hoe dat onze muzieksmaak beïnvloedt. 

Matthijs van Nieuwkerk was op zijn best tijdens de entertainende Sound of Science talkshow in de avond, waar hij wetenschappers en muziekkenners in welbekende vaart het hemd van het lijf vroeg en zelfs zijn eigen schoenen even uitdeed om het met Lady Aïda, zittend op een paar kussens voor de Chesterfield bank, te hebben over de veranderde geluidsfrequenties in de technomuziek. Ook in de avond wisselden wetenschap en fun elkaar af en bleek er ook nog tijd te zijn voor verstilling met Teddy Tops die met haar column 'Algorithms & Blues' de avond afsloot. Live muziek van de huisband o.l.v. Jan Peter Bast omlijstte het geheel krachtig met als grande finale Peter Koelewijn's 'Kom van dat dak af', volledig gemusiceerd op digitale smartphone-instrumenten. Het Eindhovense Parktheater bleek een prima biotoop voor dit nieuwe fenomeen dat mogelijk een vervolg krijgt...

 

Bekijk een foto-impressie van The Sound of Science hier.

 

Een greep uit de reacties van bezoekers (bron: reacties op www.parktheater.nl)

* * * * *

Wij hebben genoten van het middagprogramma. Serieus en soms grappig werd de kennis overgebracht. Voor herhaling vatbaar.

* * * * *

Perfecte mix van wetenschap, entertainment, Eindhoven/Philips en popmuziek . Genoten!

* * * * *

Erg leuk symposium, met enthousiaste sprekers en veel afwisseling. De volgorde van de sprekers had misschien wat 'logischer' gekund. De 2 muzikale optredens waren een erg leuke aanvulling

* * * * 

Sommige sprekers hadden naar mijn mening weinig verbinding met het onderwerp muziek (netwerken en smart radio). Anderen konden niet alles kwijt wat ze kwijt wilden spreken vanwege tijdsachterstand. Wat ik prachtig vond, was dat alle sprekers met passie vertelden over hun niche. Er was veel afwisseling in de onderwerpen, en dat hield het symposium dan ook interessant. De twee muzikale optredens, hoewel niet mijn genre, waren spectaculair. Al met al was deze voorstelling een om van te genieten. Hopelijk is er binnenkort een soortgelijke voorstelling.

* * * * *

Prachtige voorstelling, gevarieerd, leerzaam, muzikaal en hele leuke gasten. Mathijs is een topinterviewer. Altijd scherp en geestig.

* * * * 

Lekkere muziek en interessante gasten, erg leuke voorstelling dus.....Zeker voor herhaling vatbaar!!

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x