14-3-2019

Eerste tentoonstelling in heropend TU/e hoofdgebouw

Met 'Atlas: Mapping the State of the World' organiseren we de eerste tentoonstelling in het gerenoveerde - en gelijknamige- hoofdgebouw van de TU/e.  De tentoonstelling toont de actuele thema’s van onze wereld met een reeks opzienbarende, confronterende en grappige wereldkaarten, en is gratis te bezoeken van 18 maart t/m 11 april 2019.

  • De autopopulatie in de wereld is de afgelopen 50 jaar vijfmaal zo snel gegroeid als de menselijke populatie.
  • Dakloos zijn in Engeland verlaagt je levensverwachting met 30 jaar tot slechts 47.
  • Het land dat er tussen 1990 en 2010 de meeste vierkante kilometers bos bij heeft gekregen, is China - ongeveer 6½ keer meer dan zijn opvolger de Verenigde Staten.

Dit is slechts een greep uit de verrassende inzichten die zijn af te leiden uit de indrukwekkende wereldkaartententoonstelling die speciaal door Studium Generale Eindhoven is samengesteld op basis van het boek ‘The State of the World Atlas’ van Dan Smith.

Het hoofgebouw van de TU/e heeft een grondige renovatie ondergaan en huisvest sinds januari van dit jaar het College van Bestuur en biedt studeer- en werkplekken aan studenten en medewerkers van de TU/e. “De imposante centrale entree van het Atlasgebouw is in zijn oude luister hersteld en biedt volop sfeer en ruimte voor onze Atlas-tentoonstelling”, aldus Lucas Asselbergs, hoofd Studium Generale. “We hebben er een prachtige ruimte bij voor exposities als deze. Zo zal ook de jaarlijkse World Press Photo tentoonstelling in september hier een nieuw onderkomen gaan vinden.”

In ‘Atlas: Mapping the State of the World’ ontdek je 18 kaarten op een indrukwekkende schaal, die de toestand van de wereld weergeven over onderwerpen als mensenrechten, milieu, gezondheid, rijkdom en armoede, oorlog en politiek. Het middelpunt van de tentoonstelling is één van de meest beroemde kaarten van de moderne geschiedenis: de wereldkaart van Blaeu, die de wereld afbeeldt zoals deze in de 17e eeuw bekend en onbekend was. Deze kaart wordt getoond op een enorm tapijt dat de bezoeker uitnodigt om alle hoeken van de wereld en de tentoonstelling te ontdekken.

Praktische informatie          

Datum:                        18 maart t/m 11 april
Locatie:                       Atlas gebouw, TU/e campus
Openingstijden:           Maandag tot vrijdag van 7.00 tot 23.00 uur
Toegang:                     Gratis voor iedereen

Meer info klik hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x