7-5-2020

Column | Grip

Op terugweg van een skivakantie in Valthorens, het hoogst gelegen ski-resort van Europa, waar de omstandigheden bar kunnen zijn, begint de auto de grip op de weg te verliezen en glijden we gestaag een helling af....

We zijn Valthorens nog niet uit en hebben nog geen kans gehad sneeuwkettingen aan te brengen of daar begint de ellende. De auto glijdt steeds meer en sneller naar beneden. Een parkeergarage en een groot aantal geparkeerde auto’s komen rap dichterbij. Ik rem uit alle macht en stuur de kant op waar ik de auto heen wil hebben. Maar ik heb niks meer te vertellen.

‘Ik kan helemaal niks!’, schreeuw ik uit, terwijl ik mijn hart in de keel voel bonken.

Vanaf de achterbank hoor ik mijn dochter droogjes zeggen: ‘wat zijn je mogelijkheden?’ Nog net op tijd laat ik de rem los en zet het stuur recht en hervindt de auto grip op de gladde sneeuw en komt tot stilstand vlak voor een onbarmhartig ogende muur.

In coronatijd gebeurt iets vergelijkbaars, in eerste instantie zie je vaak alleen maar wat niet mogelijk is, totdat je beseft dat je ook kunt kiezen voor ‘niet blokkeren’ en ‘het stuur in de basisstand zetten’. Niet verkrampen en wanhopen maar beseffen hoe je weer op koers kan komen.

Lucas Asselbergs, hoofd Studium Generale

Lees en bekijk hier meer columns, tips, quizen etc.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x