25-4-2024

Videolezing | The Global race for Nuclear Fusion is On

De wereldwijde race voor kernfusie-energie is begonnen, en de TU/e speelt een unieke rol. Zal kernfusie-energie – CO2-vrij, veilig en praktisch onbeperkt – eindelijk binnen handbereik zijn? Niek Lopes Cardozo, hoogleraar 'Science and Technology of Nuclear Fusion' aan de TU/e, zalvertelt ons in deze opgenomen lezing alles over de spannende tijd waarin de ontwikkeling van fusie-energie zich bevindt.

Deze lezing is Engelstalig.

 

Kernfusie-energie heeft het potentieel om de wereld te redden, maar tot voor kort werd het als te complex beschouwd om relevant te zijn in de nabije toekomst. Dit perspectief verandert snel. Tientallen start-ups, gesteund door miljarden dollars van private investeerders, voeren de druk op. In het volgende decennium zijn fusie-demonstratiecentrales een zeer reëel vooruitzicht. Overheden volgen dit voorbeeld. Speciaal gezant Kerry kondigde op COP28 Amerika's ambitie aan om wereldleider te worden; China reageerde binnen enkele weken door een enorme samenwerking tussen staat en industrie te lanceren om als eerste de markt op te kunnen gaan. Nu komt ook Europa in actie. De race is begonnen.

Niek Lopes Cardozo: “Vanaf de demonstrators zal een enorme opschaling nodig zijn om in zelfs maar 10% van de wereldwijde energiebehoefte te voorzien. Dat vraagt om een nieuwe, hightech industrie en miljoenen banen. Al vandaag de dag, met de geïntensiveerde inspanningen en start-ups, is er een dringende behoefte aan ingenieurs met kennis van fusietechnologieën. En hier heeft de TU/e een unieke positie, dankzij haar speciale masterprogramma in kernfusie. Het is echt interdisciplinair en trekt studenten van over de hele wereld aan. Het is uniek in Nederland en een van de weinige fusie-onderwijscentra in de wereld. Met de spannende versnelling van kernfusie-energie is dit een geweldige kans, vooral voor TU/e-studenten.”

Niek Lopes Cardozo is hoogleraar 'Science and Technology of Nuclear Fusion' aan de faculteit Technische Natuurkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring in fusieonderzoek, heeft meer dan 100 artikelen geschreven en meer dan 35 promoties begeleid. Als voormalig leider van het Nederlandse fusieonderzoeksprogramma (2001-2009) was hij lid van de Europese fusiebestuurcomités op topniveau. In 2009 richtte hij zijn aandacht op de opleiding van de volgende generatie fusieonderzoekers en werd hij fulltime hoogleraar aan de TU/e, waar hij het Fusion Master’s programma en het European Fusion Education Network initieerde.

Enkele reacties van het publiek
"Het programma gaf een duidelijk overzicht van recente ontwikkelingen en de toekomst van kernfusie."

"De inhoud zelf en de presentatie waren uitstekend: 5 sterren. Ik werk al vele jaren in het veld, dus ik wist al iets. De ervaring was echter zeer goed met deze geweldige spreker."

"Ik worstelde met mijn keuze voor een master, en ik denk dat ik nu een duidelijker beeld heb van het fusietraject."

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x