13-12-2023

Video lezing | Space farming

De toekomst van voedsel en voedselproductie wordt niet alleen op aarde onderzocht, maar ook in de ruimte. Van roestvrijstalen koeien tot het verbouwen van aardappelen op Mars, we staan aan het begin van een nieuwe voedselrevolutie.

Deze lezing is Engels gesproken.

In 2050 zullen er maar liefst 10 miljard mensen op onze planeet wonen, die allemaal gevoed moeten worden. Het liefst zo duurzaam mogelijk. Dit zal geen gemakkelijke taak zijn, dus is dit het moment om op originele en efficiënte manieren naar ons voedsel en de productie ervan te kijken - op aarde, maar ook daarbuiten.

Ruimtelandbouw is niet alleen interessant voor astronauten, maar ook voor ons op aarde. Door de jaren heen hebben ruimtevaartorganisaties belangrijke landbouwtechnologieën ontwikkeld die boeren vandaag de dag gebruiken. We hebben instant maaltijden ook te danken aan de ruimtevaart. In deze videolezing laat technofilosoof en ontwerper Koert van Mensvoort zien hoe de toekomst van voedsel eruit zal zien, als we groot durven te dromen. Ecoloog en exobioloog Wieger Wamelink laat de mogelijkheden en uitdagingen zien van het verbouwen van gewassen op Mars.


Koert van Mensvoort  is directeur van het Next Nature netwerk, dat draait om het idee dat technologie zo complex, alomtegenwoordig en autonoom is geworden dat het het beste gezien kan worden als een eigen natuur. Hij is ook University Fellow van Next Nature aan de faculteit Industrial Design van de TU/e. 
 

Wieger Wamelink is ecoloog en exobioloog aan Wageningen University & Research. Zijn onderzoek omvat plant-bodem relaties en de effecten van klimaatverandering op plantensoorten en vegetaties. In 2013 startte hij het Food for Mars and Moon project met als doel toekomstige menselijke kolonisten te voeden en een duurzaam landbouwsysteem op te zetten op Mars en de maan. Zijn werk heeft wereldwijde media-aandacht gekregen, van Het Klokhuis tot National Geographic.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x