14-3-2024

Video lezing | Law in War: The Fight for Accountability

In tijden van gewapend conflict en oorlog zijn er internationale rechtsregels waar landen en groepen zich aan moeten houden om het leed van burgers te beperken. Aan de hand van recente voorbeelden bespreekt mr. dr. Marieke de Hoon, universitair hoofddocent Internationaal Strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), het belang van het internationaal humanitair recht en hoe dit in de praktijk werkt.

De lezing is Engelstalig.
 

"Respect voor menselijke waardigheid onder de meest onmenselijke omstandigheden." Dit vormt de kern van de juridische overeenkomsten die alle landen ter wereld met elkaar hebben gesloten over wat wel en niet is toegestaan in gewapende conflicten. Internationaal humanitair recht dient ter bescherming van burgers, gevangenen, zieken en gewonden tegen de gewelddadige acties van oorlogvoerende partijen. Maar of het nu gaat om de oorlogen in Oekraïne en Syrië, of de gewapende conflicten in de Rode Zee, Nagorno-Karabach of Myanmar ... waar dan ook landen en groepen in conflict zijn, worden de regels op de proef gesteld.

Marieke de Hoon, een juridisch expert op het gebied van internationaal strafrecht en mensenrechten, geeft een algemene introductie tot de principes van internationaal humanitair recht en bespreekt voorbeelden en kwesties uit recente conflicten, met een bijzondere focus op het voortdurende conflict tussen Israël en Hamas.

Dr. mr. Marieke de Hoon is universitair hoofddocent internationaal strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA); ere-aanklager in opleiding bij het Openbaar Ministerie (OM); en Direct Netherlands Office en Senior Counsel bij de Public International Law & Policy Group (PILPG). Haar onderzoek richt zich op vervolgingskeuzes en -uitdagingen bij onderzoeken en vervolgingen van buitenterritoriale wreedheidsmisdrijven.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x