28-4-2021

Revolusi

‘De moderne wereld begint bij Indonesië’, aldus schrijver David Van Reybrouck. Ruim vijf jaar werkte hij aan zijn boek over Indonesië dat geschiedenis schreef door als eerste land na de Tweede Wereldoorlog de onafhankelijkheid uit te roepen. Bekijk het interview met hem over de onafhankelijkheidsstrijd, de kolonisator Nederland en de laatste levende getuigen.

Indonesië: het op drie na grootste land ter wereld en tevens het grootste moslimland ter wereld. Het land waar Nederland een lange historische band mee heeft. Wat weten we er echt van? Voor zijn boek ‘Revolusi’ sprak David Van Reybrouck bijna tweehonderd mensen over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, waaronder de laatste nog levende getuigen. De Belgische schrijver werkte 5 jaar lang aan zijn onderzoek en er kwam een documentaire-trilogie over zijn zoektocht. Ook in Nederland bracht zijn zoektocht veel nieuwe verhalen aan het licht, maar hij ging ook naar Japan en Nepal.

In gesprek met Van Reybrouck gaat het over hoe hij op een andere manier heeft leren kijken kijkt naar de dekolonisatie van Indonesië en de rol van Nederland hierin. Welke lessen hebben zijn onderzoek hem geleerd? En hoe pak je zo’n gevoelig onderwerp aan als buitenstaander? Hoe verder hij vorderde in zijn zoektocht, hoe meer de Belgische historicus zich verbaasde over de Nederlandse houding toen èn nu. ‘Ik heb een kant van Nederland leren kennen die me tegenviel.’

David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn nieuwe boek Revolusi verscheen afgelopen november. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo: Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Verder schreef hij onder andere Pleidooi voor populisme, Tegen verkiezingen en de theaterteksten Para en Missie.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x